The relationship between consumer gender, brand gender and brand loyalty
Tüketici cinsiyeti marka cinsiyeti ve marka sadakati arasındaki ilişki
- Tez No: 616953
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kişiliği, Marka Cinsiyeti, Brand, Brand Personality, Brand Gender
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Pazarlama alanında, markalar bir grup insanı hedef alır veya tüm toplumun tamamına ulaşmak isterler. Markanın piyasa girmesinin ardından, tüketiciler markanın kimliği ile ilgili, bilinçli veya bilinçsiz olarak, bir kişilik oluştururlar. Markanın sloganı, logosu, logosunun rengi, paketi veya markanın reklamında yer alan ünlü bunun üzerinde etkili olabilir. Çalışmada, tüketici cinsiyeti, marka cinsiyeti ve marka sadakati arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın başlangıç noktası, kadın tüketici, kadınsı olarak algılanan bir markayı kullanmayı tercih etmekte ve erkek tüketici, erkeksi olarak algılanan bir markayı kullanmayı tercih etmektedir. Analizi yapmak için Nivea ve Arko markaları seçilmiştir. Zira, iki markada farklı ülke kökenli olup uzun yıllardır piyasada bulunmaktadırlar. İki marka da hem erkekler hem de kadınlar için ürün bulundurmakla birlikte tüketici tarafından bilinmektedir. Bulgular bölümünde marka sadakati ile kadınlık ve marka sadakati ile erkeklik, marka sadakati ve medeni durum arasındaki ilişki; marka sadakati ve Arko ve Nivea için çocuk sahibi olmak. Markaların kadınsılık ve erkeksilik algısı cinsiyet açısından test edildi. Ayrıca, kadın ve erkek arasındaki cinsiyet eşitliği algısı. Faktör analizi, Nivea ve Arko'nun marka kişiliği için yapılmıştır. Nivea ve Arko'nun erkeksilik ve kadınsılık düzeyi ve marka sadakati arasındaki farklar test edildi. Elde edilen sonuçlara göre, Arko için tüketici cinsiyeti, marka cinsiyeti ve marka sadakati arasında bir ilişki olduğu desteklendi. Öte yandan, Nivea'nın tüketici cinsiyeti, marka cinsiyeti ve marka sadakati arasında bir ilişki olduğu desteklenmedi. Ancak, marka tercihi analizinde Nivea için marka sadakati Arko'dan daha yüksektir. Nivea, Arko'dan daha kadınsı, Arko ise daha erkeksidir. Araştırmanın sonucu, farklı kişilik unsurlarına sahip bir markanın hem erkekler hem de kadınlar tarafından kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the marketing area, brands have been targeted a group of people or they would like to reach the whole society. After the brand has been launched, consumers have perception about the personality of the brand. They have created characteristics to the brand consciously or unconsciously. Brand's slogan, logo, logo colour, package or the celebrity acted in the brand's commercial may have effect on this. In the study, the relationship between consumer gender, brand gender and brand loyalty has been researched. The study's starting point is a female consumer prefers to use a brand, perceived as feminine and a male consumer prefers to use a brand, perceived as masculine. Nivea and Arko brands are chosen to conduct the analysis. Since, they are originated from different countries but existed for many years, have products for men and women, both and well-known. In the findings section various hypothesis have been conducted, the relationship between brand loyalty and the femininity and brand loyalty and masculinity, brand loyalty and the marital status; brand loyalty and having children for Arko and Nivea. Arko and Nivea's femininity and masculinity perception in terms of gender has been tested. Also, the gender equality perception between men and women. The factor analysis has been conducted for Nivea and Arko's brand personality. Difference between Nivea and Arko's brand loyalty and masculinity and femininity level have been tested. Based on the result, for Arko has been supported that there is a relationship between consumer gender, brand gender and the brand loyalty. On the other hand, Nivea has not been supported that there is a relationship between consumer gender, brand gender and the brand loyalty. However, in the brand preference analysis the brand loyalty is higher for Nivea than Arko. Nivea is more feminine than Arko and Arko is more masculine. This result of research leads that a brand with its different personality elements can be used by men and women, both.