Yapımcı firma logolarında animasyon kullanımı ve bir uygulama çalışması
Use of animation in producer company logos and an appliad study
  1. Tez No: 617009
  2. Yazar: ERTÜRK BULUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Advertising, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yapımcı firma, Ardışık logo, Animasyon, Logo, Amblem, Sinema, Film, Tasarım, Producer, Sequential logo, Animation, Logo, Emblem, Cinema, Film, Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Kuruluşundan günümüze firmaların amacı, ürünlerini en iyi biçimde sunmak, daha fazla kitleyle buluşturmak ve bunun neticesinde büyük kazançlar elde etmektir. Firmanın gelişmesi, büyümesi ve tanına bilirliği açısından reklam son derece önemli bir yere sahiptir. Firmalar kimliklerini ön plana çıkarmak için kullandıkları logolarını ilgi odağı haline getirmek amacıyla çeşitli yöntemlere başvurmaktadırlar. Bu yöntemlerden bazıları; logolarını yeni yaratıcı fikirlerle tasarlamak, form ve biçimlerini değiştirmek, farklı animasyonlar uygulamaktır. Tarihsel süreç içerisinde mağara duvarlarına çizilmiş resimler, yazının icadı, amblem, logo, sembol, canlandırma, fotoğraf, sinema gibi süreçlerden geçilerek günümüz dijital çağına ulaşmış bulunmaktayız. Ulaşılan bugünkü düzeyde yapımcı firmalar yoğun olarak ABD'de faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sinema alanında geçmişten günümüze yaptıklarıyla ön plana çıkmış iki yapımcı firma; Warner Bros ile Walt Disney Stüdyolarıdır. Televizyon sektöründe 80 li yıllarda MTV Müzik kanalı, internet alanında hizmet veren ve günümüzde zirvede yer alan Google, gibi firmaların tanına bilirliklerini arttırmak için kullanmış oldukları ardışık logo animasyonları son derece önemli bir yere sahiptir. Akılda kalıcı yer edinmelerini sağlayan önemli unsurlardan biri hareketli ardışık logo animasyonları ile sağlanmaktadır. Animasyon uygulamalarının zaman içerisindeki gelişim süreçleri, türleri, yapıları ve uygulama alanları incelenerek, sinema sektörünün icadından günümüze kadar yapmış oldukları çalışmalarıyla ön sıralarda yer alan yapımcı firmaların logolarındaki değişimler göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
From establishment to present aim of the companies is to present its products in the best way and to meet larger masses and gain profits in return. Advertising has an important place in the development, growth and recognition of the company. Companies use various methods to make their logos center of attention in order to highlight their identities. Some of these methods are to enrich the design of their logos with new creative ideas, to revive them and to make them the center of attention. Historically, we have reached today's digital age by going through processes such as paintings drawn on cave walls, invention of writing, emblem, logo, symbol, animation, photography and cinema. At the present level, the producer companies continue their actions mostly in the United States. Warner Bros and Walt Disney have been two pioneer production companies which have come to prominence with their productions. The consecutive logo animations used by companies such as MTV Music channel in the 80's in the television industry and Google, which is the leading company in the field of the internet now, play a prominent role in increasing the publicity of the companies. Animated consecutive logo animations is one of the most important elements that ensure that they have a vivid place in the minds of the target groups. In this research/thesis the development processes, types, structures and application areas of animation applications over time have been examined and the changes in the logos of the producer companies, which have been at the forefront with their work since the invention of the cinema sector have been taken into consideration.