Branded gated communities: Marketing and consumer perspectives
Markalı korunaklı siteler: Pazarlama ve tüketici perspektifleri
  1. Tez No: 264216
  2. Yazar: SACHFER OMERAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM SANDIKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Markalar, Markalaşma, Marka Cemiyeti, Marka Sahiplenmesi, Marka Paydaşları, Marka Söylentileri ve Ön Yargıları, Marka Oluşum Süreçleri, Markalı Konut, Korunaklı Siteler, Maddesellik, Alışkanlık Teorisi, brands, branding, brand community, brand ownership, brand stakeholders, brand rumors and stereotypes, brand-building processes, branded house, gated communities, materiality, practice theory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Markalar, markalaşma ve marka cemiyetleri üzerine yapılan son çalışmalar marka gelişme sürecini ve bu süreçte yer alan aktörleri gözler önüne sermektedir. Bu araştırmalar aynı zamanda marka değeri yaratma ve firma bazlı marka anlamlarının dönüşümünde tüketicilerin bireysel ve toplu alışkanlıklarını da incelemektedir. Bu çalışma, iki ana soruyu araştırarak bu literatürlere katkıda bulunmaktadır. İlk olarak, markalar nasıl gelişir ve bu marka yaratma süreçlerinde kimler çalışırlar? İkinci olarak, tüketiciler oldukça problemli olan markaları nasıl deneyimler ve pratik ederler?İki aşamalı bir etnografik bir çalışma markaların oluşumunu etkileyen aktörleri ve tüketicilerin problemli markalarla yaşanmış deneyimlerini İstanbul'daki Korunaklı Siteler bağlamında incelemektedir. Veriler, derinlemesine mülakatlar, gözlemler, basın yayınları, resmi belgeler ve görsel veriler kullanılarak yapımcı şirketler, devlet kuruluşları, finansal kuruluşlar, basın temsilcileri ve tüketicilerden toplanmıştır.Bulgular marka oluşum süreçlerinin lansmandan önce başladığını ve çeşitli aktörlerin bu dinamik süreçlerlerde rol aldığını göstermektedir. Marka paydaş grupları hem kendi içlerinde, hem de kendi aralarında anlaşmazlığa düşerek marka oluşum performanslarını kontrol etmektedir. Rather than tension free, conflicts within and among brand stakeholder groups discipline brand construction performances. Tüketici tarafında, ev sahipleri marka söylentilerini ve ön yargılarına karşı koymak ve uygun marka performanslarını atlatmak için bireysel ve kolektif marka practiceleri uygulamaktadır. Markalı konuta taşınmayla birlikte çatışmalar yoğunlaşması sonucu çok da demokratik olmayan bir cemiyet oluşmaktadır. Sonuçta, markalı konut dinamik, politik, sosyal, kültürel ve ekonomik çatışmaları içeren karmaşık ve çok boyutlu bir tüketim nesnesidir.
Özet (Çeviri)
Recent studies on brands, branding and brand communities reveal the processes of brand development, and the actors that take part in these processes. Research also looks at consumers? individual and collective practices for the creation of brand value and the transformation of firm-based brand meanings. This study contributes to these literatures by exploring two key questions. First, how brands develop and who participates in these brand building processes? Second, how consumers experience and practice brands that become highly problematic?A two stage ethnographic study explores the multiple actors that shape the development of brands, and consumers? lived experiences with problematic brands in the context of gated communities in Istanbul. Data were collected from developers, governmental and financial institutions, media representatives and consumers, using in-depth interviews, observations, commercial media accounts, official documentary records and visual data.The findings reveal that brand-building processes begin much before their launch, and multiple actors play role in these dynamic processes. Rather than tension free, conflicts within and among brand stakeholder groups discipline brand construction performances. On the consumer side, homeowners execute individual and collective brand practices to contest brand rumors and stereotypes, and to negotiate appropriate brand performances. Tensions intensify with the move into the branded house, forming a rather non-democratic community. Overall, the branded house is a complex and multidimensional consumer object that embraces dynamic political, social, cultural, and economic tensions.