Câhiliye'den Emevîlerin sonuna kadar Yemen
The yemen: From jahiliya to the end of Umayyads
- Tez No: 617013
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MAHFUZ SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Câhiliye, Emevî, Arap, Yemen, Demografi, Ekonomi, Bilim, Kültürel Miras, Ebnâ, Jahiliya, Umayyad, Arab, Yemen, Demography, Economy, Science, Cultural Heritage, Abnâ
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
İslam öncesi dönemde birçok devletin kurulduğu Yemen, kültür ve medeniyet birikimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı Câhiliye'den Emevîlerin yıkılışına kadarki süreçte bölgede meydana gelen gelişmelerin incelenmesi, bu birikimin aktarımı açısından katkı sağlayacaktır. Râşid Halifeler döneminde kuzeye göç vermesi sebebiyle bu bölge, Emevîlerin sonuna kadar nüfus yoğunluğunun az olduğu bir yer olmuştur. Bu sebeple Yemen, yönetilmesi kolay bir bölge haline gelmiştir. Bölgedeki siyasî istikrar, kültürel mirasın korunmasına etki etmiştir. Bunun yanı sıra Yemen, Ebnânın başat rol oynadığı tarih, hadis, tefsir, fıkıh ve şiir alanındaki gelişmeler ile İslam bilim ve birikimi açısından dikkat çekici bir bölgedir. Zira Yemen'de Ebnâ adı verilen Arap-Fars karışımı grup, bilim ve kültürel mirasın aktarımında kritik bir rol üstlenmiştir. Ayrıca barajları, yazıtları, kaleleri ve saraylarıyla bu bölge, kültürel mirasın korunup nesilden nesile aktarıldığı bir yerdir. Tarım, hayvancılık, madencilik, dokumacılık, dericilik ve ticaretin gelişmiş olduğu bu bölge, aynı zamanda devlet için önemli bir ekonomik merkezdir. Bunlara binaen çalışmada İslam kültür ve medeniyeti açısından Yemen'in öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Yemen, where many states were established in the pre-Islamic period, is of great importance for the accumulation of culture and civilization. Therefore, examining the developments in the region from Jahiliyya to the collapse of the Umayyads will make a significant contribution to the transfer of this accumulation. This region became a place where the population density was low until the end of the Umayyads because of the migration to the north during the period of Rasid Caliphs. For this reason, Yemen has become an easy region to manage. Political stability in the region has contributed greatly to the preservation of cultural heritage. In addition, Yemen is a remarkable region in terms of Islamic science and accumulation as well as developments in the field of history, hadith, commentary, fiqh and poetry, in which Abnâ played a major role. In Yemen, the Arab-Persian mixture called Abnâ played a critical role in the transfer of science and cultural heritage. Furthermore, with its dams, inscriptions, castles and palaces, this region is a place where cultural heritage is preserved and passed on from generation to generation. Agriculture, farming, mining, weaving, leatherwork and trade which are developed in this region is also an important economic centers for the state. In this study, it is aimed to reveal the importance of Yemen in terms of Islamic culture and civilization.