Taçlı fiğ (Coronilla varia) ve gazelboynuzu (Lotus corniculatus) bitki ekstraktlarının meme kanseri hücrelerinde ın vitro sitotoksik etkilerinin moleküler seviyede incelenmesi
Molecular investigation of in vitro cytotoxic effects of crownvetch (Coronilla varia) and bird's-foot trefoil (Lotus corniculatus) plant extracts on breast cancer cells
- Tez No: 617014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CENGİZ BALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Ekstrakt, antikanser, apoptoz, otofaji, metastaz 2019, 147 sayfa, Extract, anticancer, apoptosis, autophagy, metastasis 2019, 147 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kanser gelişimi, genetik olaylar, anjiyogenez, metastaz ve mutasyonları içeren bir dizi olaylar nedeniyle ortaya çıkar. Bu çalışmada, Lotus corniculatus ve Coronilla varia adlı iki bitki türünün toprak üstü parçalarının EA, MeOH ve su ekstraktlarının DNA koruma aktiviteleri, MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücreleri üzerindeki apoptotik, otofajik ve telomeraz gen aktivitelerinin belirlenmesi ve bu hücreler üzerindeki anti-metastatik aktiviteleri araştırılmıştır. Lotus corniculatus EA ekstraktı ile muamele edilen MDA-MB-231 hücrelerinde apoptoz tespit edilmiştir. Ayrıca Lotus corniculatus EA ekstraktı ile muamele edilen MCF-7 hücrelerinde ise Bcl-2 gen ifadesinin artışıyla otofaji belirleyen gen ifadelerinin arttığı tespit edilmiştir. Sonuçlar, sıvı kromatografi, Dionex Ultimate 3000RS UHPLC sistemi ile belirlenmiş olan bitki ekstraktları içerisindeki fenolik içeriklerle ilişkilendirilmiştir. Lotus corniculatus EA içerisinde diğer ekstraktlarda var olmayan linoleamid maddesi tespit edilmiş, antikanser sonuçların bu maddeyle ilişkili olduğu literatür araştırmasında doğrulanmıştır. Ayrıca, Coronilla varia EA ve su ekstraktları ile muamele edilen sırasıyla MCF-7 ve MDA-MB-231 hücrelerinde Bax gen ifadesinin artışı ve Bcl-2 gen ifadesinin azalmasıyla apoptotik hücre ölümünün başladığı belirlenmiştir. Bu çalışmada yüksek aktiviteye sahip linoleamid maddesinin ilaç direncini tersinir ederek potansiyel ilaç ham maddesi olması ile ilgili kapsamlı çalışmalara katkısı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer development is caused by a series of events involving genetic events, angiogenesis, metastasis and mutations. In this study, plasmid DNA protection activities, apoptotic, autophagic and telomerase gene activities and anti-metastatic activities of aerial parts of two plant species Lotus corniculatus and Coronilla varia EA, MeOH and water extracts on MCF-7 and MDA-MB-231 cells were investigated. Apoptosis was determined in MDA-MB-231 cells treated with Lotus corniculatus EA extract. In addition, it was found that in the MCF-7 cells, treated with Lotus corniculatus EA extract, the expression of Bcl-2 gene was increased and the expression of autophagy genes was increased. Results were associated to phenolic contents in extracts determined by Dionex Ultimate 3000RS UHPLC analysis. In Lotus corniculatus EA, linoleamide substance was detected and it was confirmed that anticancer results were related with this substance in literature review. In addition, after treatment of MCF-7 cells with Coronilla varia EA and MDA-MB-231 cells with Coronilla varia water, Bax gene expression increased and Bcl-2 gene expession decreased due to apoptotic mechanism. In this study, it is predicted that linoleamide will contribute to the comprehensive studies by making drug resistance reversible for being the potential raw material of the drug.