Kurum içi halkla ilişkiler ve örgütsel bağlılık: Uygulamalı bir çalışma
Internal public relations and organizational commitment: A case study
  1. Tez No: 617025
  2. Yazar: TAHSİN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla iliĢkiler, kurum içi halkla iliĢkiler, örgütsel bağlılık, Halkla iliĢkiler, kurum içi halkla iliĢkiler, örgütsel bağlılık
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Rekabetin her geçen gün arttığı günümüz iş dünyasında örgütlerin en önemli sermayesi çalışanlardır. Çalışanlarını önemseyen ve değer veren, çalışanlarının mutluluğu için çaba harcayan örgütler başarılı olmaktadır. Örgütlerin başarılarında ya da başarısızlıklarındaki en önemli etkenlerden birisi örgütün her kademesinde etkin ve sağlıklı bir iletişim sisteminin olup olmamasıdır. Örgütlerde sağlıklı bir iletişim sisteminin oluşturulması ve bunun hem dış hem de iç hedef kitleler nezdinde etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi halkla ilişkilerin en temel görevlerindendir. Örgüt içerisinde etkin iletişime önem veren, çalışanlarıyla iki yönlü iletişim kurmayı bir yönetim politikası olarak benimseyen örgütler, çalışanlarının motivasyonunu arttırmakta, örgüte ve yöneticilerine olan güveni arttırmakta, iş verimliliğini yükseltmekte, çalışanlarıyla aralarında duygusal bağlar oluşturmaktadır. Örgütüne ve yöneticilerine inanan ve güvenen çalışanlar, örgütün değer ve amaçlarını kabul ederler, örgütün başarılı olması için beklenenden daha fazla çaba sarf ederler ve örgüt üyeliğini devam ettirmek isterler, dolayısıyla örgütlerine bağlı olurlar. Bu çalışmada kurum içi halkla ilişkilerin örgütsel bağlılık etkisi tespit edilmiştir. Veriler 2019 Ocak ve Mart ayları arasında hem özel sektör hem de kamu sektöründe anket yöntemiyle elde edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre hem özel sektörde hem de kamu sektöründe kurum içi halkla ilişkilerin örgütsel bağlılık üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisi olduğu, özel sektördeki kurum içi halkla ilişkiler çalışmalarının kamu sektörüne nazaran örgütsel bağlılığı daha fazla etkilediği, hem özel sektörde hem de kamu sektöründe kurum içi halkla ilişkilere verilen önem ve iç hedef kitleye yönelik olarak gerçekleştirilen kurum içi halkla ilişkiler çalışmaları arttıkça örgütsel bağlılığı da arttıran bir etken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's business world where competition increases day by day, the most important capital of organizations is employees. Organizations that care and value their employees and strive for the happiness of their employees are successful. One of the most important factors in the success or failure of organizations is the existence of an effective and healthy communication system at all levels of the organization. Establishing a healthy communication system in organizations and conducting it effectively and efficiently for both external and internal target audiences is one of the main tasks of public relations. Organizations that attach importance to effective communication within the organization and adopt two-way communication with their employees as a management policy increase the motivation of employees, increase the trust in the organization and managers, increase the work efficiency and create emotional ties with the employees. Employees who believe and trust in their organization and its executives accept the values and objectives of the organization, make more efforts than expected to succeed in the organization, and want to continue membership in the organization, so they depend on their organizations. In this study, the relationship and interaction between internal public relations and organizational commitment were determined. The data were obtained by survey method in both private and public sector between January and March 2019. According to the results of the analysis, there is a positive significant relationship between internal public relations and organizational commitment both in the private and public sectors, and it is observed that the internal public relations studies in the private sector affect the organizational commitment more than the public sector, It was determined that as the importance given to public relations and internal public relations studies aimed at the internal target audience increased, organizational commitment also increased.