Dindarlık yaşlılık ve ölüm paradoksu üzerine bir din sosyolojisi araştırması
A sociology of religion study on religiosity old age and paradox of death
  1. Tez No: 617037
  2. Yazar: ALİ AKSAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Dindarlık, Ölüm, Sosyoloji, Old Age, Religiosity, Sociology, Death
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Modern dönem ve sonraki süreçte özellikle teknoloji ve sağlık alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak insanların ortalama ömür sürelerinde ciddi bir artış gözlenmeye başlamıştır. Ömür süresinde meydana gelen bu artışla birlikte insanların ortalama yaşam beklenti süresi de buna paralel olarak artış göstermiştir. Planlı, programlı ve uzun bir ömrün tahayyül edildiği bu süreç ölümün toplumsal bellekteki konumu üzerinde ciddi etkiler meydana getirmiştir. Adana ve çevresinde 50 yaş ve üzeri kişilerle 30-40 dk arası görüşmelerin gerçekleştirildiği bu araştırma, yaşlılık ve dindarlık ilişkisi bağlamında günümüz yaşlılığın ölüme bakışını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı bu araştırmada katılımcılarla 30-40 dk arası görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, yaşlılık kelimesinin ne anlama geldiğini, yaşlılıkla birlikte dine yönelimin boyutlarını, yaşlılık ve dindarlık ilişkisi bağlamında günümüz yaşlılığın ölüme bakışını ve bu düşüncelerin oluşmasına etki eden temel faktörlerin neler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In parallel with the developments in the field of technology and health, a significant increase has been observed in the average life span of the people in the modern period and later. With this increase in life expectancy, the average life expectancy of people has increased in parallel. This process in which a planned, programmed and long life is envisaged has had serious effects on the position of death in social memory. This study, where 30-40 minutes of interviews were conducted with people aged 50 and older aims to reveal the view of old age to death in the context of the relationship between old age and religiosity. Qualitative research method and techniques were used in this study and 30-40 minutes of interviews were conducted with the participants. The research reveals what the conception old age means, the dimensions of orientation to religion with old age, the view of old age to death in the context of the relationship between old age and religiosity and what are the main factors affecting the formation of these thoughts.