Deprem afet yönetiminde disiplinler arası bilgi paylaşım sistemleri
Inter-disciplinary information sharing systems in earthquake disaster management
- Tez No: 617147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALYEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Afet yönetimi, Deprem risk analizi, Kentsel hassasiyet, Arazi kullanımı, Bilgi paylaşım sistemleri, Disaster management, Earthquake risk analysis, Urban vulnerability, Land use, Information sharing systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
nedenle gerçekleşecek depreme ve neden olacağı risklere önceden en iyi şekilde hazırlıklı olma ve afet yönetimini planlamak için, beklenen depremin insanların hayatını nasıl etkileyeceğini, meydana çıkabilecek ekonomik ve sosyal zararları, can ve mal kayıplarını, ayrıca hangi tipteki binalar ve kentleri nasıl bir şekilde ve hangi büyüklükte etkileyebileceğini beklenen afet gerçekleşmeden önce analiz etmek gerekir. Kentlerin ve yerleşmelerin depreme karşı dayanıklı olabilmesi ve risk azaltma planlaması için kentin bileşenlerinin ve unsurlarının hassasiyetini tespit etmek ve hassas kent alanlarında kentlerin fiziksel hassasiyetlerini etkileyebilecek doğal ve insani faktörleri tespit etmek gerekir. Deprem bölgelerinde kentlerin depreme karşı hassasiyetlerinin değerlendirilmesi ve risk azaltma planlaması için yararlı bir afet yönetim sistemi ve depreme karşı risk azaltma planlaması gerekir, bu konuda arazi kullanım sistemler ve mikro bölgelemeler çok önemli bir rol oynamaktadır. Kentsel hassasiyetlerin değerlendirilmesi, deprem risklerinin insanlara ve insani kalkınmaya olan etkilerini önlemeye veya en azından azaltmaya yönelik yeni yollar açabilir. Kentlerin depremlere karşı hassasiyetlerinin azaltılması, fiziksel planlama ve kentsel tasarımın ana hedeflerinden biri olarak tanımlanmalıdır. Ama kentlerin depreme karşı dayanıklı olabilmesi ve hassasiyetlerinin azaltılması için kentlerin jeolojik ve jeofizik açısından araştırılması ve teknik uzmanların bu konuda bilgi paylaşarak çalışma sağlamaları önemli görülmektedir. Dolayısıyla bu tezde afet yönetim sistemi ve deprem risk değerlendirme ve azaltma planlaması olguları ele alınarak, kentlerde deprem afet yönetim ve risk azaltma planlarına veri sağlayan bilgi paylaşım sistemleri dünya genelinde uygulamalar üzerinden incelenmiştir. Bilgi yönetimi teknik uzmanlık alanında bilgi kapasitesini sürekli güncelleyen, bilgi hazırlayan, gerekli bilgilere ulaşmak için gerekli süreçleri organizasyon çalışmaları ile paylaşılacak bir disiplindir. Günümüzde afet yönetimi ve risk azaltma planlaması için teknik uzmanlık alanında bilgi paylaşım yöntemi en iyi avantajdır.
Özet (Çeviri)
Earthquake hazards and risks can be a huge agenda for the world, so in order to be prepared in advance for the earthquake and the risks it will cause and to plan disaster management, how the expected earthquake will affect the lives of people, economic and social damages, life and property losses may occur. In addition, it is necessary to analyze before the expected disaster, which type of buildings and cities can affect how and in what size. In order for cities and settlements to be resistant to earthquakes and risk mitigation planning, it is necessary to determine the vulnerability of the components and elements of the city and to identify the natural and human factors that may affect the physical vulnerabilitise of the cities in sensitive urban areas. In earthquake zones, a useful disaster management system and risk mitigation planning are required for the assessment of urban vulnerability to earthquake and risk mitigation planning. Land use systems and microzonation play an important role in this regard. Assessment of urban vulnerabilitise can open new ways to prevent or at least mitigate the effects of earthquake risks on people and human development. Reducing the vulnerability of cities to earthquakes should be defined as one of the main goals of physical planning and urban design. However, it is important for cities to be surveyed in terms of geological and geophysical aspects and to share information with technical experts to ensure that cities are resistant to earthquakes and that their vulnerability is reduced. Therefore, in this thesis, disaster management system and earthquake risk assessment and mitigation planning cases are handled and information sharing systems providing data to earthquake disaster management and risk mitigation plans in cities are examined through applications around the world. Knowledge management is a discipline that constantly updates its knowledge capacity in the field of technical expertise, prepares information, and processes necessary to reach the necessary information will be shared with the organization studies. Today, information sharing in the field of technical expertise for disaster management and risk mitigation planning is the best advantage.