Mukâtil b. Süleymân'ın tefsirinde hidâyet ve dalâlet ayetleri ve yorumu
Mukatil b. the verses and interpretation of the verses of the Qur'an in the commentary of Suleyman
  1. Tez No: 617217
  2. Yazar: EMİNE KAVUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BİNOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mukâtil b. Süleymân, Hidâyet, Dalâlet, Rüşt, İnkâr, Ceza, Mükâfat, Mukatilb. Suleyman, Guidance, Abberration, Majority, Denial, Punishment, Reward
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kur'ân-ı Kerim, Allah katından gelen kitapların sonuncusudur ve evrensel bir kitaptır. Evrensel olması hasebiyle kıyamete kadar insanlığa yol göstermeye devam edecektir. Kur'ân'ın kendine has bir dili ve üslubu vardır. Kur'ân'ın bu özelliği, insanları onu anlama hususunda açıklama eksenli çabalarla karşı karşıya getirmiştir. Kur'ân'ı anlamak adına yapılan çalışmalar Hz. Peygamber ile birlikte başlamış, günümüze kadar devam etmiştir. Söz konusu çalışmalar hâlen de devam etmektedir. Kur'ân'ı anlamak hususunda yapılan her çalışma, sonraki nesillere değerli birer miras olarak kalmıştır. Bu çalışmalar arasında ilk dönem müfessirlerinden olan Mukâtil b. Süleyman'ın tefsiri önemli bir konuma sahiptir. Onu değerli kılan özelliği, bir bütün olarak günümüze kadar ulaşan ilk tefsir olmasıdır. Bu değere binaen biz de“Mukâtil b. Süleymân'ın Tefsirinde Hidâyet ve Dalâlet Âyetleri ve Yorumu”konulu çalışmamızı hazırladık. Bu çalışma, Mukâtil b. Süleymân'ın hayatı ile başlar. Mukâtil'in tefsirinde hidâyet ve dalâlet kavramı ve ilgili ayetlerin açıklanması ile tamamlanır.
Özet (Çeviri)
Qur'an, which is the last book revealed by Allah, is universal. In the consequence of being universal, it will continue to guide to humanity until the resurrection day. Qur'an has it's own language and wording. The characteristic of Qur'an, has forced people to make an effort based on explanations. The comprehension studies started with Hz. Prophet and continue until today. Studies are ongoing. The study of understanding the Qur'an. It remain a valuable legacy to the next generation. Among these studies, the work of Mukatil b. Süleyman, one of the glossator in the first period, has a key position. The property making worthwhile is that first commentary which has reached today. Due to this value, we have prepared this study on the guidance and abberration verses and interpretation in the Mukatil b. Süleymân's commentary. It is completed with theterm of guidance and abberration in Mukatil's commentary and disclosure of relevant verses.