Oruç kefareti, fidye ve fıtır sadakasındaki fıkhî hükümler
Fasting atonement, ransom and fitr in charity fiqh the provisions
  1. Tez No: 617218
  2. Yazar: ALİ ERTAN ULUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT YAYLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkhî Hüküm, Oruç Kefareti, Fidye, Fıtır Sadakası, Fiqh Provision, Atonement of Fasting, Fidyah, Charity Alms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, Oruç kefareti, fidye ve fıtır sadakası ile ilgili hususları, İslâm âlimlerinin görüş ve içtihatları doğrultusunda ele alıp incelemektir. Kefaretlerin varlığı Kur'an ayetlerine dayanır. Bu kefaretlerin uygulamaya yönelik esaslarından bir kısmı sünnet tarafından belirlenmiştir. Ancak oruç kefareti diğer kefaretlerden bir yönüyle ayrılmaktadır. Hükmü ve uygulama esasları sünnete dayanan oruç kefareti, birtakım tartışmaları beraberinde getirmiştir. Rivayetlerden yola çıkarak oruç kefaretinin dinen sabit olduğu, ancak usul farklılığından dolayı mezhepler arasında farklı uygulamaların ortaya çıktığı söylenebilir. Hüküm ve uygulamada yaşanan tartışmalar, ileri sürülen görüş ve deliller incelenerek ele alınmıştır. Fıkıh literatüründe fidye ve fıtır sadakasıyla ilgili teferruat sayılabilecek birçok ayrıntı mevcuttur. Bu iki konuda dikkat çeken ortak nokta, bir kimsenin günlük gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın tespitidir. Çalışmamızda güncel fitre miktarı belirlemenin gerekliliğine ve burada takip edilecek metodun esaslarına işaret edilmiştir. Ulaşılan tüm sonuçlar klasik kaynak ve modern çalışmalara başvurularak elde edilmiştir. Tüm konu ve kavramlar dört mezhep esas alınarak incelenmeye gayret edilmiş, ayrıca gerekli görülen yerlerde diğer mezhep ve âlimlerin görüşlerine de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the issues related to the penance of fasting, fidyah and charity in accordance with the views and jurisprudence of Islamic scholars. The existence of atonement is based on the verses of the Quran. Some of the principles of practice for atonement are determined by circumcision. However, fasting atonement differs from other atonement in one aspect. Fasting atonement, whose ruling and practice principles are based on circumcision, brought some discussions with it. Based on the narrations, it can be said that the atonement of fasting is religiously fixed, but different practices have emerged among the sects due to the procedural difference. Discussions, opinions and evidences in the terms and practice are discussed and examined. In the fiqh literature, there are many details that can be considered as the details of ransom and alms. The common point in these two issues is the determination of the amount to be past the daily food needs of a person. In our study, the necessity of determining the current alms amount and the principles of the method to be followed here are pointed out. All results are obtained by reference to classical sources and modern studies. All subjects and concepts were tried to be examined on the basis of four sects, alsa opinions of other sects and scholars were included where.