Capacitated warehouse location problem for a fish feed company in Muğla
Muğla'da bir balık yemi firması için depo açma ve yetkilendirme problemi
- Tez No: 617275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU YETKİN EKREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: depo yerleşimi, sevkiyat modeli, kapasiteli depo problemi, yerleşim en iyilemesi, Warehouse location, transportation model, capacitated warehouse problem, location optimization
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tez, depo açma kararını da dahil ederek bir taşıma modelini çözmeyi amaçlayan bir balık yemi şirketi için hazırlanmıştır. Şirketin Türkiye'nin her yerine yayılmış birden fazla müşterisi vardır. Müşterilere zamanında ve düşük maliyetle hizmet vermek önemlidir. Bu nedenle, bu çalışma müşterileri uygun depolara atamanın en uygun kararına odaklanmıştır. Müşteri bölgeleri dikkate alınarak depo ve lokasyon sayısı önceden belirlenmiştir. Bunun için farklı bölgelerdeki depoları bulmak için çeşitli senaryolar oluşturulmuştur. Daha sonra, bu potansiyel yerler gelişmiş matematiksel, ulaştırma modeline dahil edilir ve müşterilerin konumlara en uygun şekilde atamasının yapılması için çözülür. Matematiksel model ayrıca hangi depoların açılacağına karar verir. Amaç, bir depo açmak; için sabit maliyetle birlikte toplam nakliye maliyetinin en az olduğu senaryoya yaklaşmaktır. Bu model, önceden tanımlanmış farklı depo yer senaryoları ve kapasite parametreleri için çözülmüş ve toplam maliyet sonuçları birbiriyle karşılaştırılmıştır. En iyisi, asgari toplam maliyet sağlayan senaryoya göre seçilir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a warehouse location study for a fish feed company aiming to solve a transportation model by also including the warehouse opening decision. The company has several customers spreading all over the region in Turkey. It is important to serve customers on time with a decreased cost. Therefore, this study also focuses on the optimal decision of assigning customers to proper warehouses. Number of warehouses and their potential locations are pre-defined by considering the regions of the customers. For that, several scenarios are created for locating the warehouses in different regions. Later, these potential locations are considered as different scenarios in the developed mathematical models. The models are solved to find out the optimal assignment of customers to pre-defined warehouse group locations. The mathematical model also includes the decision of which warehouses to open. The objective function is considered to be the minimization of total transportation cost and fixed cost for opening a warehouse. This model is solved for different pre-defined warehouse location scenarios and capacity parameters and their total cost results are compared with each other. The best ones with minimal costs based on the scenarios are suggested to the manager for the the solution of the problem.