Lineer polarize X-ışını kullanılarak er iyonunun la1 ve la2 çizgilerinin açısal dağılımının incelenmesi
Investigation of angular distribution of l er1 and la2 lines of er ion by using linear polarized X-ra
- Tez No: 617342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT KARANFİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-ışını, X-ışını açısal dağılımı, Bent kristal Laue analizörü, anizotropi parametresi, alignment parametresi, X-ray, Angular distribution of X-rays, Bent crystal Laue analyzer, Anisotropy parameter, alignment parameter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında Erbiyum (Er) elementinin L1 ve L2 X-ışını çizgilerinin açısal dağılımı lineer polarize sinkrotron ışınımı kullanılarak incelenmiştir. Bunun için yüksek enerji çözünürlüğüne sahip bir analizör (“Bent Kristal Laue Analizörü”-BKLA) tasarlanıp yapılmış ve deneyde başarıyla kullanılmıştır. Analizör, Silikon drift detektörünün (170 eV- Mn K) önüne monte edilip 6,3 eV'luk enerji çözünürlüğü sağlanmıştır. Er L1 ve L2 piklerinin açısal dağılımı 70o den 140o ye kadar polar saçılma () açılarında 5o lik artımlarla ölçülmüştür. Elde edilen deneysel verilerden Er L1 ve L2 çizgilerinin anizotropik dağılım gösterdiği ve hizalanma (alignment) parametresinin değeri A20=0,094±0,01 olarak bulunmuştur. Bu değer literatürdeki sonuçlarla örtüşmekte olup uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The angular distribution of Er L1 and L2 lines by a linearly polarized monohromatic photon beam from synchrotron radiation has been investigated. A high-resolution bent crystal Laue analyzer has designed and used for his experiment. The analyzer has been mounted in front of a Silicon drift detector (170 eV- Mn K) and energy resolution of the analyzer has been measured as 6,3 eV. The angular distribution measurements of Er L1 ve L2 peaks were performed by scaning the polar angle from 70o to 140o in steps of 5o. Anisotropy was observed for Er L1 ve L2 lines and the experimental value of A20 is 0,094±0,01. This shows very good agreement with the predicted theoretical values.