Tel çekme prosesinde kullanılmış atık toz sabunun geri kazanımı için endüstriyel tasarımı
Industrial design for recovery of waste powder soap used in wire drawing process
- Tez No: 617346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYYUP GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Tel Çekme, Geri Kazanım, Yağlayıcı, Sistem Tasarımı, Wire Drawing, Recycling, Lubricant, System Design
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında tel çekme proseslerinde kullanılan atık toz sabunun geri kazanımı için sistem tasarlanmıştır. TS EN 10270-1'ye göre yapılan çekme mukavemeti ve burma adedi testleri ile desteklenmiştir. Geri kazanılmış sabun ile çekilen tellerden elde edilen çekme mukavemeti sonuçları sırasıyla 1620,19MPa, 1644,16MPa ve 1637,17MPa değerlerine ulaşıldığı görülmüştür. Burma adedi sonuç değerleri ise 37 olarak tespit edilmiştir. Analiz olarak Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskobisi (FTIR), termogravimetrik analiz (TGA), X-ışını Flüoresans (XRF), taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır. Ayrıca tasarımdan elde edilen geri kazanılmış sabun ile çekilen tellerin yüzeyinde herhangi bir deformasyona yol açmadığı yapılan ışık mikroskobu analizi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a system is designed for the recovery of waste powder soap used in wire drawing processes.It is supported by the tensile strength and twisting tests performed according to TS EN 10270-1.The tensile strength results obtained from the wires drawn with recycled soap were found to reach the values of 1620,19MPa, 1644,16MPa and 1637,17MPa, respectively.The result values of the number of twists were determined as 37.Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR), thermogravimetric analysis (TGA), X-ray Fluorescence (XRF), scanning electron microscope (SEM) were used for analysis.In addition, it was determined by light microscopy analysis that the wires drawn with the recycled soap obtained from the design did not cause any deformation on the surface.