Satışa sunulan sokak sütlerindemycobacterıum paratuberculosıs varlığınınkonvansiyonel ve serolojik yöntemlerle araştırılması
The investigation of mycobacterium paratuberculosis by using conventional and serological methods in raw milks
  1. Tez No: 617419
  2. Yazar: MERAL ÖZTÜRK KALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR SEMİH GÜMÜŞSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mycobacterium paratuberculosis, sokak sütü, izolasyon, identifikasyon, ELISA, Mycobacterium paratuberculosis, raw milk, isolation, identification, ELISA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada Kayseri ilinde satışa sunulan sokak sütlerinde Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP)'in varlığı konvansiyonel ve serolojik yöntemlerle araştırıldı. Araştırmada Mayıs 2010-Ekim 2011 yılları arasında Kayseri'nin ilçelerinden farklı satıcılardan 200 çiğ inek süt örneği toplandı. Her bir süt numunesi direkt mikroskopi, kültür ve serolojik yöntem olmak üzere üç aşamada değerlendirmeye alındı. Direkt mikroskopi yönteminde süt örneklerinden hazırlanan preparatlar Ziehl-Neelsen boyama metodu ile boyandı. Etken izolasyonu amacıyla süt numunelerinin bakteriyolojik ekimleri gliserinli ve gliserinsiz Löwenstein-Jensen ve Watson-Reid agara yapıldı. Elde edilen Mycobacterium paratuberculosis şüpheli izolatların identifikasyonu için Ziehl-Neelsen boyama, katalaz, niasin, nitrat redüksiyon, pirazinamidaz ve üreaz testleri kullanıldı. Süt numunelerinin plazmalarındaki antikorların araştırılmasında Mycobacterium paratuberculosis Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) kitinden yararlanıldı. İncelenen 200 sokak çiğ inek sütünden uygulanan üç teşhis yöntemi sonucu sadece 1 numunede (% 0,5) Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) tespit edildi. Sonuç olarak, Kayseri ilinde satışa sunulan sokak sütlerinde paratüberkülozun yüksek bir oranda bulunmadığı görüldü. Ancak bir numunede etkenin varlığının ortaya konulması enfeksiyonun önemi göz önünde bulundurulduğunda halk sağlığı açısından önemli risk oluşturabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated that the presence of Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) in raw milk sold in Kayseri province, by conventional and serological methods. Between May 2010 and October 2011, 200 raw cow milk samples were taken from various sellers of the Kayseri provinces. Each milk sample was evaluated in three steps including direct microscopy, culture and serological method. Preparations from milk samples were stained with Ziehl-Neelsen method in direct microscopy method. For the purpose of isolation, the inoculation of milk samples was carried out with and without glycerin in Löwenstein-Jensen and Watson-Reid agar. Ziehl Neelsen Staining, catalase, niacin, nitrate reduction, pyrazinamidase and urease tests were used for the identification of Mycobacterium paratuberculosis suspected isolates. Mycobacterium paratuberculosis Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) kit was used for the detection of antibodies in plasma of milk samples. According to the results of the applied three diagnostic methods, Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (MAP) was detected in only one sample (0.5 %) from 200 raw cow milk samples tested. As a result, it has been understood that paratuberculosis was not found in a high rate in raw milk sold in Kayseri province. However, it has been concluded that the presence of an agent in one sample may pose a significant risk for public health when considering the importance of infection.