Artvin'de Rus mimarisi
Russian architecture in Artvin
  1. Tez No: 617470
  2. Yazar: DOĞUKAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN ÖZÜGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Artvin, Baltık Mimarisi, Rus Dönemi, Batılılaşma, Sivil Mimari, Artvin, Baltic Architecture, Russian Period, Westernization, Civil Architecture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bizans Sanatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kuruluşundan itibaren birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir şehir olan Artvin, 93 Harbi olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Rus işgali altında kaldığı kırk yıl süresince, yeni gereksinimlere bağlı olarak şehir dokusu ve mimari açıdan kayda değer bazı değişimler geçirmiştir. Söz konusu dönemden dört tanesi özgün haliyle günümüze ulaşmış olan Artvin şehir merkezindeki sekiz yapı tezin konusunu oluşturmaktadır. Tamamı kamu binası olan bu yapıların tanıtılması, incelenmesi, komşu şehirlerdeki çağdaş yapılarla karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılar, bir bodrum katı üzerinde aynı mekân kurgusuna sahip iki veya üç kat ve bir çatı katından oluşmaktadır. Çatının alt kısmına bir bölüm daha eklenerek küçük bir çatı katı elde edilmiştir. Çift eğimli kırma çatı örtülmüş ve üzeri kiremit ile kaplanmıştır. Yapıların sokağa bakan cephelerinin diğer cephelere göre daha yoğun bezemelere sahip olduğu görülmektedir. Bazı cepheleri arazi koşulları ve bitişiğine yapılan farklı yapılardan dolayı kör cephe olarak düzenlenmiştir. Planları, cephe tasarımları, süslemeleri, malzeme ve yapım teknikleri bakımından, o döneme kadar kente yabancı olan ve Batılılaşma dönemi mimarisi içinde değerlendirilebilecek bir üslup yansıtmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Artvin, a city that has hosted many cultures since its foundation, has undergone some remarkable changes in terms of city texture and architecture due to new needs during the forty years it was under Russian occupation after the 1877-1878 Ottoman-Russian War, referred to as the 93 War. Eight buildings in the city center of Artvin, four of which have survived in their original form, constitute the subject of the thesis. It is aimed to introduce and examine these buildings, which are entirely administrative buildings, and compare them with contemporary buildings in neighboring cities. The buildings consist of two or three floors with the same space setup on a basement and a loft. A small attic was obtained by adding another section to the lower part of the roof. Double pitched hipped roof was covered and covered with tile. It is seen that the facades of the buildings facing the street have more intense decoration than other facades. Some of its facades are arranged as blind facade due to the land conditions and different structures built adjacent to it. In terms of their plans, facade designs, decorations, materials and construction techniques, they reflect a style that was foreign to the city until that time and which could be evaluated within the Westernization period architecture.