93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi) sonrası Artvin ve yöresinden Kayseri ili'nin Develi ilçesi merkezi ile köylerine yerleşen muhacirlerin ağız özellikleri
The mouth characteristics of the migrants setting in Artvin and the villages of the Develi district center of Kayseri and its villages after the War Of 93 (The Ottoman-Russian War of 1877-1878)
- Tez No: 702190
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ETHEM ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Develi, Artvin, Dil, Ağız, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Develi, Artvin, Language, Mouth, Phonology, Morphology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada, 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi) sonrası Artvin ve yöresinden Kayseri ilinin Develi ilçesi merkezi ile köylerine yerleşen muhacirlerin ağız özelliklerinin standart Türkiye Türkçesi ile benzer ve farklı yönleri ortaya konularak bu değişimlerin sebepleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu incelemeyi yapmak amacıyla Kayseri il merkezi, Develi ilçe merkezi (Çukuryurt köyünün baraj altında kalması sebebiyle derleme çalışması Develi'ye taşınan kişilerle yapılmıştır.) ile Develi'nin Bakırdağı köyünde yaşayanlar ve rahmetli olan kişilerin de ses kayıtlarına ulaşılarak ayrıca Saimbeyli'nin Avcıpınarı köyünün sadece Artvin muhacirlerinden oluşması nedeniyle örneklem oluşturulması açısından birkaç metinle çalışmaya dahil edilip derleme yöntemiyle çeşitli dil malzemeleri toplanmıştır. Bu çalışma; Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Develi'nin coğrafyası, tarihi, gelenek ve görenekleri, çalışmanın kapsamı ve Develi ağzı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ses bilgisi ve şekil bilgisi bölümünde, bölgenin ses ve şekil özellikleri incelenerek bu bölgenin konuşma dilinin özellikleri ortaya konulmuştur. Sonuç kısmında 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi) sonrası Artvin ve yöresinden Kayseri ilinin Develi ilçesi merkezi ile köylerine yerleşen muhacirlerin ağız özellikleri ile ilgili genellemelere varılmaya çalışılmıştır. Metin kısmında, ele alınan 25 (yirmi beş) metin çeviri yazı işaretleriyle sunulmuştur. Sözlük kısmında, derlenmiş metinlerden seçilen sözcükler ile haricen edinilen sözcüklerle sözlük oluşturulmuştur. Sözlük ve bibliyografya kısımları alfabetik sıraya göre verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, similar and different aspects of the dialect characteristics of the immigrants who settled in the Develi district center and villages of Kayseri province from Artvin and its region after the 93 War (1877-1878 Ottoman-Russian War) with the standard Turkish Turkish were revealed and the reasons for these changes were tried to be determined. In order to make this study, the sound recordings of the people living in Kayseri city center, Develi district center (the compilation study was carried out with people who moved to Develi due to the Çukuryurt village being under the dam), and the people living in the Bakırdağı village of Develi and the deceased were also accessed. Due to the fact that Artvin is made up of immigrants, several texts were included in the study in order to create a sample and various language materials were collected by compilation method. This work; It consists of two parts: Phonology and Shape Information. In the introduction, information is given about the geography, history, traditions and customs of Develi, the scope of the study and the studies on the Develi dialect. In the phonology and morphology section, the phonetic and morphological features of the region were examined and the features of the spoken language of this region were revealed. In the conclusion part, it has been tried to reach generalizations about the dialect characteristics of the immigrants who settled in Develi town center and villages of Kayseri province from Artvin and its region after the 93 War (1877-1878 Ottoman-Russian War). In the text part, 25 (twenty-five) texts are presented with translations. In the dictionary part, a dictionary was created with the words selected from the compiled texts and the words obtained externally. Dictionary and bibliography parts are given in alphabetical order.