Fen bilgisi öğretmen adaylarının argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımlarının incelenmesi
An investigation of the prospective science teacher'sargumentation based science learning approaches
  1. Tez No: 617492
  2. Yazar: MERYEM İŞLEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RENAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme Yaklaşımı, Fen Eğitimi, Akademik Başarı, Bilimsel Süreç Becerileri, Argumentation Based Science Learning Approach, Science Education, Academic Achievement, Scientific Process Skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme yaklaşımı uygulamalarının fen bilgisi öğretmen adaylarının akademik başarılarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı üçüncü sınıfa devam eden ve Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları dersini almakta olan 37 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın deney grubuna ATBÖ yaklaşımına dayalı uygulamalar, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yaklaşımına dayalı uygulamalar yaptırılmıştır. Araştırmada ön test-son test nicel yaklaşımın deneysel araştırma desenlerinden biri olan“ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 19 sorudan oluşan güvenirlik katsayısı 0,76 olan ʺAsitler ve Bazlarʺ akademik başarı testi, 30 sorudan oluşan güvenirlik katsayısı 0,75 olan ʺIsı ve Sıcaklıkʺ akademik başarı testi, 15 sorudan oluşan güvenirlik katsayısı 0,68 olan ʺElektrikʺ akademik başarı testi ön test-son test olarak uygulanmıştır. Ayrıca güvenirlik katsayısı 0,77 olan 36 sorudan oluşan bilimsel süreç becerileri ölçeği ön test-son test olarak uygulanmıştır. Veriler, SPSS istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test sonuçlarının akademik başarı ve bilimsel süreç becerileri yönünden farklılığın anlamlı düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of Argumentation Based Science Learning approach on the academic achievement and scientific process skills of prospective science teachers was investigated. The study group of the research consists of 37 prospective teachers who are in the third year of Science Teaching Department of Necmettin Erbakan University Faculty of Education and who are taking Science Teaching Laboratory Applications course in the spring term of 2018-2019 academic year. The experimental group of the study was made with applications based on ATBÖ approach and the control group with traditional teaching approach. In the research, one of the experimental research designs of the pre-test and post-test quantitative approach,“pre-test-post test control group quasi-experimental pattern”was used. The reliability coefficient of 19 questions was 0.76 as a data collection tool ʺAcids and Basesʺ academic achievement test, reliability coefficient of 0,75 ʺHeat and Temperatureʺ academic achievement test, which has a reliability coefficient of 0.68 consisting of 15 questions ʺ Electricityʺ academic achievement test was applied as pre-test and post-test. In addition, the scientific process skills scale consisting of 36 questions with a reliability coefficient of 0.77 was applied as a pre-test and post-test. Data were analyzed through SPSS statistical package program. As a result of the study, it was found that there was no significant difference between the pre-test and post-test results of experimental and control groups in terms of academic achievement and scientific process skills.