Sağlık çalışanlarının klinik liderlik anlayışının ekip çalışmasına etkisi: Bir kamu hastanesi örneği
Effects of healthcare personnel's clinic leadership intellection on teamwork
  1. Tez No: 617586
  2. Yazar: AYBİKE KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik Liderlik, Ekip Çalışması Tutumları, Liderlik, Ekip, Clinical Leadership, Teamwork Attitudes, Leadership, Team
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma sağlık hizmet sunumunda görev alan hekim ve hemşirelerin klinik liderlik algılarının ekip çalışmasına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde liderlik kavramı, liderlik yaklaşımları, liderlik tarzları, liderlik türleri, yönetici ve lider arasında ki farklar, sağlık kuruluşlarında liderlik ve klinik liderlik kavramları incelenmiştir. Diğer bölümde ekip ve ekip çalışması kavramları, sağlık alanında ekip çalışması ve sağlık ekibinin önemi, sağlık kurumlarında yer alan ekip türleri incelenmiştir. Daha sonra klinik liderlik ile ekip çalışması tutumları arasındaki ilişkiyi gösteren araştırmaya yer verilmiş; klinik liderlik ve alt boyutlarının ekip çalışması tutumları üzerindeki rolüne ayrı olarak bakılmıştır. Araştırmada yüz yüze görüşme yöntemi olan anket yönteminden yararlanılmıştır. Anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler hekim ve hemşirelerin sosyodemografik özelliklerini belirlemeye yönelik“Kişisel Bilgi Formu”, klinik liderlik anlayışlarını belirlemeye yönelik“Klinik Liderlik Ölçeği”ve ekip çalışma tutumlarını belirlemeye yönelik“Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği”kullanılarak oluşturulmuştur. Uygulama sonucunda alınan veriler SPSS 22.0 ile değerlendirilmiştir. Spearman Korelasyon, Shapiro-Wilk, Mann Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmış, yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Anket uygulaması Sivas ilinde bir kamu hastanesi olan Numune Hastanesinde görev yapan hekim ve hemşirelere uygulanmıştır. Hastanede görev yapan, evrenden örneklem yoluyla belirlenen 150 hekim ve 300 hemşireye anket dağıtılmış, 100 hekimden ve 250 hemşireden geri dönüş alınmıştır. Çalışmada hekim ve hemşirelerin çoğunluğunun yönetim, liderlik ve klinik liderlik üzerine formal bir eğitim almadıkları bundan farklı olarak ise çoğunluğun ekip çalışmasına ilişkin eğitim aldıkları tespit edilmiştir. Araştırma sonucuna göre hekim ve hemşirelerin; klinik liderlik anlayış düzeyleri ile ekip çalışması tutumları düzeylerinin arasında pozitif yönlü düşük bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of clinical leadership perceptions of doctors and nurses involved in health service delivery on teamwork. Inthe first part of the study which consists of four main sections; The concept of leadership, leadership approaches, leadership styles, types of leadership, differences between managers and leaders, leadership in health care organizations and clinical leadership concepts are examined. In the other section; The concepts of team and team work, team work in the field of health, the importance of the health team, the types of teams in health institutions were examined. Then, the study showing the relationship between clinical leadership and teamwork attitudes was included and the role of clinical leadership and its sub-dimensions on teamwork attitudes was examined separately. In the research, face to face interview method was used. The questionnaire consists of three parts. This parts created in order to identify sociodemographic characteristics, understanding of clinical leadership, teamworking attitudes of doctors and nurses. Named;“Personal Information Form”,“Clinical Leadership Scale”,“Teamwork Attitudes Scale”. The data obtained as a result of the application was evaluated with SPSS 22.0. Spearman Correlation, Shapiro-Wilk, Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used and the error level was taken as 0.05. The questionnaire was applied to physicians and nurses working in Numune Hospital which is a public hospital in Sivas. A questionnaire was distributed to 150 physicians and 300 nurses determined by sampling from the population working in the hospital, and feedback was received from 100 physicians and 250 nurses. In the study, it was found that the majority of physicians and nurses did not receive formal training in management, leadership and clinical leadership, whereas the majority received training on teamwork. According to the results of the research physicians and nurses; It was determined that there is a positive low relationship between clinical leadership understanding levels and teamwork attitudes levels.