Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerde burun antropometrik ölçümlerinin fotogrametrik olarak karşılaştırılmalı incelenmesi
A photogrametric comparative investigation of nose anthropometric measurements in turkish and foreign students
- Tez No: 617707
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, burun, erkek, fotogrametri, kadın, Anthropometry, female, male, nose, photogrammetry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Çalışmada, 159 Türk, 164 yabancı uyruklu üniversite öğrencisinin fotoğrafları çekilmiş, fotoğraflar üzerinden alınan buruna ait ortalama ölçüm sonuçları hesaplanarak, bu sonuçların Türk ve yabancı uyruğa göre ortalamalarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesi ve standartlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Yaşları 18-25 arası, 159 Türk, (101 erkek, 58 kadın)164 yabancı uyruklu (Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Cezayir, Filistin, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Mısır, Özbekistan, Suriye) üniversite öğrencilerinin anatomik pozisyonda yüz fotoğrafları Nikon (D300S, Japan) marka fotoğraf makinası ile 100 cm uzaklıktan çekildi. Çekilen fotoğraflar bilgisayar ortamına aktarıldı. Buruna ait ölçümler fotoğraflar üzerinden Image J programında yapıldı. Alınan ortalama ölçümler SPSS paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre burun uzunluğu (n-prn) ortalaması; Türk erkek bireylerde 51,544 mm kadın bireylerde 43,278 mm, Orta Asya Ülkelerinde erkek bireylerde 46,931 mm kadın bireylerde 44,481 mm, Arap Ülkelerinde erkek bireylerde 48,885 mm kadın bireylerde 42,000 mm hesaplandı. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen ortalama değerlerin Türk erkek ve kadınlarında, yabancı uyruklu erkek ve kadınlarında burunun ortalama ölçümlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi öncelikle buruna yönelik cerrahi müdahalelerde cerrahlara yol gösterici olmasını, bu konuda ileride çalışma yapacak araştırmacılara katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, 159 Turkish and 164 foreign university students were photographed and the average measurement results of the nose taken from the photographs were calculated and it was aimed to examine the average of these results according to Turkish and foreign nationalities and to determine the standards. Material and Method: Face photographs of 159 foreign students (101 males, 58 females) of 164 foreign nationals (Afghanistan, Azerbaijan, Bangladesh, Algeria, Palestine, Iraq, Iran, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Egypt, Uzbekistan, Syria) between 18-25 years of age in anatomical position It was shot at a distance of 100 cm with the Nikon (D300S, Japan) camera. The pictures taken were transferred to the computer. Nasal measurements were made by using Image J software. The mean measurements were analyzed with SPSS package program. Results: According to the findings, average nasal length (n-prn); 51.544 mm females, 43.278 mm females, 46.931 mm females 44.481 mm males in Central Asian Countries, 48.885 mm females males in Arab Countries and 42.000 mm females were calculated. Conclusion: The comparative analysis of the mean values of the nose in Turkish men and women, foreign men and women in our study is primarily guiding surgeons in nasal surgical interventions, and we think that it will contribute to future researchers in this field. It also allows glasses manufacturers to produce more ergonomic frames.