Kemoterapinin gastro intestinal sistem (GİS) kanserli hastaların beslenme durumlarına etkisi
The effect of chemotherapine on the nutrition status of patients with gastro intestinal system (GİS) cancer
  1. Tez No: 617708
  2. Yazar: SEDEF AKSU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU YEŞİLKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Beslenme, Gastro instestinal sistem kanserli hastalar, Chemotherapy, Nutrition, Patients with gastro-intestinal system cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gastro intestinal sistem (GİS), çok sayıda organın bulunduğu, başlıca görevin sindirim olduğu sistemdir. Çiğneme, yutma, sindirim, emilim gibi pek çok işlem bu sistemde gerçekleşmektedir. GİS'te yaşanan değişimler beslenme bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Çok sayıda organın yer aldığı bir sistem olması sebebiyle pek çok görevi bulunan bu sistemde buna paralel olarak birçok hastalıkta görülmektedir. GİS kanserleri, bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Kemoterapi, kanserli hastalarda yaygın biçimde uygulanan bir tedavi türü olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı GİS kanserli hastalarda kemoterapi tedavisinin beslenmeye olan etkisini belirlemektedir. 2019 yılı Nisan-Mayıs aylarında yapılan araştırmada, GİS kanseri tanısı almış 57 kişiye anket uygulaması ile sorular sorularak yapılmıştır. GİS kanserli hastalarda Kemoterapi tedavisinin beslenme durumlarını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Kemoterapi, GİS kanserli hastalarda sıklıkla bulantı, iştahsızlık, mide ağrısı, yutma güçlüğü, ağız sorunları gibi beslenme sorunlarına neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada kanserli hastalarda beslenmenin yaşam süresini uzatma, yaşam kalitesini yükseltme, hastanın tedaviye güçlü yanıt vermesini sağlama gibi etkileri olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre GİS kanserli hastalarda kemoterapi öncesinde iştahsızlık sorunu olmamasına rağmen kemoterapi sonrasında %38,6 oranında iştahsızlık sorunu gözlenmeye başlamıştır. GİS kanserli hastalarda kemoterapi tedavisinin etkilerini incelemek amacıyla yapılan bu araştırmada hastalarda kemoterapi tedavisinin başlaması ile birlikte ortaya çıkan GİS şikayetlerinin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiği ya da etkilediği ortaya çıkmıştır. GİS kanserli hastalarda kemoterapi ile birlikte bulantı (%28,1), iştahsızlık (38,6), mide ağrısı (%1,8), yutma güçlüğü (%1,8), ağız sorunları (%1,8) gibi beslenme sorunlarının gözlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gastro-intestinal system (GIS) is a system in which a large number of organs are present and the main task is digestion. Many processes such as chewing, swallowing, digestion, absorption are performed in this system. Changes in GIS cause nutritional disorders. Due to the fact that it is a system that has many organs, it is seen in many diseases in parallel with this system, which has many tasks. GIS cancers present the main subject of this research. Chemotherapy is a widely used method in the treatment of cancer. The aim of this study is to determine the effect of chemotherapy treatments in patients of GIS cancer. In the survey conducted in April-May 2019, 57 people diagnosed with GIS cancer were questioned by using questionnaire methods Chemotherapy treatment in patients with GIS cancer seems to negatively affect their nutritional status. Chemotherapy has been found to cause nausea, anorexia, stomach pain, difficulty in swallowing and feeding problems in patients with GIS cancer. In the study, it was found that nutrition in cancer patients had effects such as prolonging life expectancy, improving quality of life, and providing patient with strong response to treatment. According to the results of the study, although there was no anorexia problem in chemotherapy rooms, 38.6% anorexia problem was observed in the treatment of GIS cancer. To investigate the effects of chemotherapy in the treatment of GIS cancer, research in this area begins and researches are on the subject of GIS. Nutrition such as nausea (28.1%), loss of appetite (38.6%), moderate (1.8%), difficulty in swallowing (1.8%), feeding problems (1.8%) with chemotherapy in the treatment of GIS cancer problems were observed.