Dünya Bankası kredilerinin performansının belirleyicileri: Türkiye örneği
The determinants of the performance of the World Bank loans: The case of Turkey
  1. Tez No: 617727
  2. Yazar: HAKAN TOKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BURÇİN YERELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Bankası, Kredi Başarısı, Kalkınma Yardımları, Dış Yardımların Etkililiği, Program Kredileri, Proje Kredileri, Performans, World Bank, Project Success, Development Aid, Foreign Aid Effectiveness, Program Loans, Project Loans, Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, DB'nın Türkiye'ye sağladığı kredilerin, kredi düzeyinde başarı faktörleri analiz edilmektedir. Literatürde makro değişkenler kullanarak ülkeler arası karşılaştırmayı inceleyen çalışmalar, aynı ülke içindeki krediler arasındaki farklılıklarının önemli bir kısmını gözden kaçırabildiğinden, bu çalışmanın, kredi kullanım büyüklüğü açısından Türkiye gibi önemli bir ülkeyi kredi seviyesinde incelemesi özgün tarafını oluşturmaktadır. İncelenen krediler kapsamında yürütülen program ve projelerin tamamlanma tarihleri 1997-2017 arasında değişmektedir. Analizlerde bağımlı değişken olarak her bir kredi için DB IEG birimi tarafından verilen başarı notları kullanılmıştır. İstatistiksel yöntemler aracılığıyla kredi/program/proje düzeyindeki bağımsız değişkenlerin kredi başarısı ile istatistiksel ilişkileri analiz edilmiş ve lojistik regresyon yöntemiyle bu değişkenlerin başarıyı tahmin etme gücüne bakılmıştır. Nihai olarak, analiz sonuçları literatür bulgularıyla mukayese edilerek tartışılmış, politika önerileri geliştirilmiş ve gelecekteki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, success factors of the World Bank's loan for Turkey are analyzed at the credit level. In the literature, studies which examine comparisons between the countries by using macro variables can overlook an important part of the difference between the loans in the same country. Therefore, examining Turkey, which is an important country in terms of the level of the World Bank loan disbursement, at the credit level constitute the unique part of this study. The completion dates of the programs and projects carried out within the scope of the loans examined vary between 1997-2017. In the analysis, credit ratings of the World Bank's IEG for each loan were used as the dependent variable. The statistical relationships between the independent variables and the credit ratings were analyzed at the credit /program/project level and the logistic regression method was used to examine the power of these variables to predict success. Finally, the results of the analysis were discussed and compared with the findings of the literature, policy recommendations were developed and recommendations were made for future research.