Tanrıdan Korkanların (God-Fearers) Hıristiyanlığın oluşumuna etkisi
The effect of God-Fearers on the formation of Christianity
- Tez No: 617774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİ AYKIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: God-fearers (Tanrıdan Korkanlar), Paganizm, Yahudilik, Hıristiyanlık, God-Fearers, Paganism, Judaism, Christianity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı M.Ö. III. yüzyıl ile M.S. IV. yüzyıl arasında varlık gösterdiği tahmin edilen God-Fearerslerin, tarihsel bir sürece dayalı olarak Hıristiyanlığın oluşumuna olan etkisini ortaya çıkarmaktır. God-Fearerslerin pagan toplumu içeresinde yaşamalarından dolayı paganizm, Yahudi ritüellerinin bazılarını uyguladıklarından Yahudilik, Hıristiyanlığın ortaya çıkmasından sonra çoğunun Hıristiyanlığı kabul etmelerinden dolayı da Hıristiyanlık üçgeni çerçevesinde araştırma yapılmıştır. Ayrıca bu dinler Roma İmparatorluğunun sınırları içinde var olduğundan Roma imparatorluğu ile ilişkileri incelenmiştir. Yaptığımız araştırmada God-Fearersler ve God-Fearerslerin Hıristiyanlığın oluşumuna etkisi ile ilgili İngilizce ya da Türkçe olarak yazılmış tezlerden, makalelerden, kitaplardan ve internet sayfalarından literatür taraması yapılmıştır. God-Fearerslerin hem Yahudi geleneklerini bilmeleri hem de pagan kültürü hakkında bilgiye sahip olmaları, Hıristiyanlığın kabulünde ve geniş alanlara yayılmasında etkili olmuştur. Bunun yanında çocuklarını sünnet ettirme geleneğinin Hıristiyanlıkta bulunmaması God-Fearerslerin Hıristiyanlığı kabul etmeleri açısından kolaylık sağlamıştır. Ayrıca Pavlus'un Hıristiyanlık söylemlerini God-Fearerslerin de gittiği sinagoglarda anlatması, Pavlus'un yaptığı misyon yolculuklarını bu grubun yaşadığı coğrafyaya yapması ve yıllar içinde nüfuslarında azalmaya dönük değişimin olması God-Fearerslerin Hıristiyanlığın oluşumunda ve geniş alanlara yayılmasındaki etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of God-Fearers, who are estimated to exist between the 3rd century BC and 4th century AD, on the formation of Christianity based on a historical process. The research was conducted within the framework of the triangle of paganism because the God-Fearers were living among pagans, Judaism because they practiced some rituals of Judaism, and Christianity because most of them accepted the Christian faith after the emergence of Christianity. Since these religions exist within the borders of the Roman Empire, their relations with the Roman Empire were.examined. In our research, literature was searched from theses, articles, books and web pages written in English or Turkish about God-Fearers and their effect on the formation of Christianity. The fact that God-Fearers knew both the Jewish traditions and the knowledge of pagan culture was effective in the acceptance and spread of Christianity. The fact that circumcision is not in God-Fearers' creed and that it is not in Christianity has made it easier for God-Fearers to accept Christianity. In addition, Paul's narrative of Christianity in the synagogues that God-Fearers went to, Paul's mission journeys to the geography where this group lived and decreasing their population in years show the effect of God-Fearers in the formation and spread of Christianity in large areas.