Panorama tabanlı sanal gerçekliğe göre tasarlanan sanal kampüs tur uygulamasının etkililiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of the virtual campus tour application designed according to panaromic based virtual reality
- Tez No: 617804
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanal Tur, Fotoğrafta Sanal Tur, Sanal Gerçeklik, Sosyal Uyum, Kullanılabilirlik, Virtual Tour, Virtual Tour in Photography, Virtual Reality, Social Cohesion, Usability
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada üniversite tercihi yapacak öğrencilerin Eğitim Bilimleri Fakültesini sanal tur ile gezebilmesini, Eğitim Bilimleri Fakültesi'ne gelen öğrencilerin yeni yaşam dönemine kolay uyum sağlayabilmelerine ve ihtiyaç duydukları gerekli bilgi ve dokümanlara ulaşılabilmelerine olanak sunan bir uygulamanın geliştirilmesi ve geliştirilen uygulamanın etkililiğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Panorama Tabanlı Sanal Gerçekliğe Göre Tasarlanan Sanal Kampüs Tur Uygulamasının Etkililiğinin incelendiği bu çalışmada, tasarım tabanlı araştırma yöntemlerinden sentezlenmiş jenerik tasarım tabanlı araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma iki ayrı uygulama şeklinde gerçekleştirilmiştir. İki farklı çalışma grubundan oluşan araştırmanının birinci döngüsünde 2014-2015 eğitim öğretim yılında uyum programına katılan ve sanal kampüs tur uygulamasını kullanan 89 öğrenci ile kullanılabilirlik testlerine katılan 23 öğrenci yer almaktadır. Araştırmanın ikinci döngüsü ise 2016-2017 eğitim öğretim yılında uyum programına katılan ve sanal kampüs tur uygulamasını kullanan 44 öğrenci ile kullanılabilirlik testlerine katılan 12 öğrenciden oluşmaktadır. Döngülerin sonlarında tasarlanan sanal kampüs tur uygulaması kullanıcı değerlendirme formu, kullanılabilirlik testleri ve alınan görüşler“uygulamada değerlendirme ve yansıma”döngülerinde değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda sanal kampüs tur uygulaması yeniden düzenlenmiştir. Araştırma verileri; kişisel bilgi formu, araştırmacı tarafından geliştirilen“Sanal Kampüs Tur Uygulaması Kullanıcı Değerlendirme Formu (SKTUKDF), ”Sanal Kampüs Tur Uygulaması Kullanılabilirlik Testi Gözlem Formu" ve Google Analitik aracılığıyla toplanmıştır. Değerlendirme sonucunda ikinci döngüde elde edilen SKTU Kullanıcı değerlendirme formu boyutlarına ait puanların, birinci döngüde elde edilen puanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Kullanılabilirlik test sonuçları ise ikinci döngü sonucunda; kullanıcıların tamamı tarafından, ek bir eğitim gerektirmeksizin, bütün görevleri %96,6 doğrulukla, istedikleri bilgileri ulaşması açısından daha hızlı ve öğrencilerin beklentilerin karşılaması açısından memnuniyet vericidir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to develop an application that allows students who would prefer university to visit the Faculty of Education through a virtual tour, to enable students coming to the Faculty of Education to easily adapt to the new life period and to reach the necessary information and documents and to evaluate the effectiveness of the developed application. In this study, where the effectiveness of the Virtual Campus Tour Application that is Designed Based on Panorama Based Virtual Reality was examined, a generic design based research model synthesized from design based research methods had been used. Research had been used basically two main application. In the first cycle of the research, which consists of two different study groups, there are 89 students participating in the adaptation program in 2014-2015 academic year and using the virtual campus tour application and 23 students who participated in usability tests. The second cycle of the research consists of 44 students who participated in the adaptation program and used the virtual campus tour application in the 2016-2017 academic year, and 12 students who participated in usability tests. The virtual campus tour application user assessment form, usability tests and opinions had been received at the end of the cycles and they were evaluated in the“evaluation and reflection in practice”cycles and the virtual campus tour application tour was rearranged in line with the results that are obtained before. Research data; The personal information form was collected through“Virtual Campus Tour Application User Evaluation Form (SKTUKDF),”Virtual Campus Tour Application Usability Test Observation Form "and Google Analytics developed by the researcher. As a result of the evaluation, it was seen that the scores of the SKTU user evaluation form dimensions obtained in the second cycle were higher than the scores obtained in the first cycle. Usability test results are as a result of the second cycle; all of the users, with no additional training, are faster in terms of reaching the information they want, with 96.6% accuracy, and satisfying the expectations of the students.