Yerel hizmetlerin etkin sunumu açısından m-belediyecilik: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi örneği
M-municipality in terms of effective presentation of local services: A case study of Kahramanmaraş Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 617821
  2. Yazar: ELİF ERKAN SEYDANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: m-belediye, mobil belediyecilik, yerel hizmetler, m-municipality, mobile municipality, localservices
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde kamu hizmetlerinin sunumunda halka en yakın yönetim birimi olan yerel yönetimlerin önemi gittikçe artmaktadır. Vatandaş tarafından hizmetlerin daha hızlı ve kaliteli sunulmasının istenmesi yerel yönetimleri, kamu hizmetlerini sunmada yeni yöntemler kullanmaya zorlamaktadır. Gelişen mobil teknolojilerle, kamu hizmetleri özellikle belediyeler düzeyinde yeni hizmet sunma yöntemi olarak e-belediye uygulamalarını m-belediye doğru kaymaya başlamıştır. Bu çalışmada yerel hizmetlerin etkin sunumunda yeni hizmet sunma yöntemlerinden sayılabilecek m-belediyecilik, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi mobil uygulaması örneği üzerinden incelenmiştir. Çalışmada öncelikle etkinlik, kamu hizmeti ve yerel hizmet kavramları araştırılarak kavramlar incelenmiş, daha sonra mobil teknolojilere değinilmiştir. Dünyadaki en iyi m-belediye uygulaması kabul edilen Dubai Belediyesi iDubai uygulaması ile Fatih Belediyesi mobil uygulaması Fatih Mobil incelenmiş, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile karşılaştırılarak m-belediye uygulamaları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda m-belediye uygulamalarının vatandaş odaklı geliştirilmesi durumunda yerel hizmetlerin sunumunda etkinliği sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the importance of localadministrations, which is the closestadministrativeunit to the public, is increasing in the provision of publicservices. The demandby the citizen to providefaster and betterqualityservicesforceslocalgovernments to usenewmethods of deliveringpublicservices. With the developing mobile technologies, publicserviceshavestarted to shiftfrom the e-municipality to the m-municipality as a method of providingnewservices, especially at the municipallevel. Inthisstudy, m-municipalitywhich can be considered as new service deliverymethods in the effectivedelivery of localservices has beenexaminedthrough the example of Kahramanmaraş MetropolitanMunicipality mobile application. Inthisstudy, firstly, the concepts of activity, public service and local service wereinvestigated and mobile technologieswerementioned. Then, the Dubai MunicipalityiDuaiapplication and Fatih Municipality mobile application Fatih Mobile which is considered as the best m-municipalityapplication in the worldwereexamined and m-municipalityapplicationswereevaluatedbycomparing with Kahramanmaraş MetropolitanMunicipality. As a result of the study, it is concludedthat m-municipalityapplicationsprovideefficiency in the provision of localservices in the case of citizen-orienteddevelopment.