Comparison of upper and lower extremity functions after progressive rope skip training in adolescent athletes playing basketball
Basketbol oynayan adolesan atletlerde progresif ip atlama eğitimi sonrası üst ve alt ekstremite fonksiyonlarının karşılaştırılması
- Tez No: 617875
- Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: rope Jump, basketball, Agility, strength, balance, upper extremity, lower extremity
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı; basketbol oyuncularının progresif ip atlama antrenman programı sonrasında alt ve üst ekstremite performans parametrelerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya Galatasaray Spor Kulübü'nde altyapıda basketbol oynayan yaş ortalaması 14,71 yıl olan otuz yedi (N:37) sporcu dahil edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında sporcuların demografik özellikleri, antrenman bilgileri ve oynadıkları pozisyon sorgulandı. Sporcular randomize olarak, eğitim grubu (n:19; K/E:6/13) ve kontrol grubu (n:18; K/E;6/12) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışmada tüm olgulara progresif ip atlama eğitimi öncesinde alt ve üst ekstremite performans testleri uygulandı. Üst ekstremite kuvvet değerlendirmesi için Seated Medicine Ball Throw (SMBT), Seated Shot Put Test (SSPT) ve Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test (CKCUEST) ve denge değerlendirmesi için Y-Balance Test Upper Extremity (YBTUE) kullanıldı. Horizontal Jump (HJ) testi alt ekstremitenin değerlendirilmesinde kullanıldı. Ayrıca çalışmada çeviklik ve denge değerlendirmeleri Figure 8 Hop Test (Fig8) ve Y-Balance Test Lower Extremity (YBTLE) testi kullanıldı. Tüm olgular ilk değerlendirmeye alındıktan sonra sezon ortası normal antrenman programlarına devam ettiler. Eğitim grubundaki sporcular ise kontrol grubunda olan sporculardan farklı olarak sekiz hafta boyunca, haftada üç kez ip atlama programına alındı. Sekiz hafta sonunda tüm sporcular tekrar SMBT, SSPT, CKCUEST, YBTUE, YBTLE, HJ ve Fig8 testleri ile değerlendirildi. Eğitim grubunda yapılan SSPT, CKCUE, Fig8 ve HJ testlerinde eğitim grubundaki sporcularda istatistiksel olarak olumlu yönde bir farklılık görülmüştür. (p≤0,05). Denge değerlendirmesi için alt ve üst ekstremiteye yönelik olarak yapılan Y-Balance testlerinde iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p>0,05). Altyapı takımlarında oynayan basketbol sporcularında pliometrik egzersiz amaçlı verirken ip atlama eğitiminin üst ekstremitede kuvvet ve stabilizasyonu, alt ekstremitede çeviklik ve yatay sıçrama parametrelerinde gelişme sağlayabildiğini düşündüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; to compare the lower and upper extremity performance parameters of basketball players after this training program. Thirty-seven (N: 37) athletes with a mean age of 14.71 years playing basketball at the Galatasaray Sports Club were included in the study. In the first stage of the study, the demographic characteristics, training information and position of the athletes were questioned. The athletes were randomly divided into two groups as training group (n: 19; F / M: 6/13) and control group (n: 18; F / M; 6/12). All subjects underwent lower and upper extremity performance tests before progressive skipping training. Seated Medicine Ball Throw (SMBT), Seated Shot Put Test (SSPT) and Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test (CKCUEST) were used for upper extremity strength assessment and Y-Balance Test Upper Extremity (YBTUE) was used for balance assessment. Horizontal Jump (HJ) test was used to evaluate the lower extremity. In addition, agility and balance assessments Figure 8 Hop Test (Fig8) and Y-Balance Test Lower Extremity (YBTLE) test were used. All subjects continued their normal training programs in the middle of the season after the first evaluation. The athletes in the training group, unlike the control group athletes, were included in the skipping program three times a week for eight weeks. At the end of 8 weeks, all athletes were evaluated by SMBT, SSPT, CKCUEST, YBTUE, YBTLE, HJ and Fig8 tests. SSPT, CKCUE, Fig8 and HJ tests performed in the training group showed a statistically positive difference between the athletes in the training group. (P≤0,05). There was no statistically significant difference between the two groups in the Y-Balance tests performed for lower and upper extremity for balance evaluation (p> 0.05). In basketball athletes who played in infrastructure teams, we thought that rope skipping training for pliometric exercise could improve strength and stabilization of upper extremity, agility in lower extremity and jump to yacht parameters