Çeşitli epilepsi sendromlarında antiepileptik ilaçların irkilme refleksi ve hafıza üzerine etkileri
The effects of antiepileptic drugs on startle reflex and memory in various epilepsy syndroms
  1. Tez No: 617876
  2. Yazar: NEVİN PAZARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER NAZ YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Acoustic startle response (ASR), Epilepsy syndromes, Antiepileptic drugs, Memory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Epilepsili hastalarda artmış kortikal nöral aktiviteye karşın beyin sapı eksitabilitesinde artış gösterilememiştir. Aksine az sayıda olan çalışma ile beyin sapı yapılarının bağlantılarında kayıp ve bazı antiepileptik ilaçlarla beyin sapı uyarılabilirliğinde azalma olduğu saptanmıştır. Beyin sapı retiküler formasyon yapılarının aktif rol aldığı hafıza süreçlerinin epilepsili hastalarda bozulduğunu gösteren bir çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada nörofizyolojik bir yöntem olan işitsel irkilme reaksiyonu (İİR) ile beyin sapı eksitabilitesini değerlendirilerek antiepileptik ilaçların etkisi ve hafıza ile olan ilişkisinin incelenmesi hedeflendi. Yöntem: Bu çalışmaya, hasta grubunda 53 epilepsili, 4 başka hastalıklar nedeniyle antiepileptik ilaç kullanan toplamda 57 birey (Kadın: 27, Erkek: 30, yaş: 31,0811,42, yaş aralığı: 18-65) ve kontrol grubunda 31 sağlıklı birey (Kadın: 20, Erkek: 11, yaş: 36,5214,47, yaş aralığı: 18-65) dahil edildi. Hastalar fokal (FBEN) ve jeneralize başlangıçlı epilepsy nöbetleri (JBEN) olarak iki gruba ayrıldı. Tedavi şekillerine göre ayrı bir gruplama daha yapıldı. Hasta ve kontrol gruplarındaki olgulara standart yöntemlerle işitsel uyarı ile nondominant tarafta orbikularis okuli, masseter, sternokloidomastoid, biseps braki, abduktor pollisis brevis ve tibialis anterior kaslarından İİR kaydedildi. İİR yanıtının varlığı, latansı, amplitüdü, süresi ve ortaya çıkma olasılığı her bir kasta ayrı ayrı değerlendirildi. Hasta grubundaki bireylere Minimental durum testi (MMDT), Hamilton anksiyete (HAS) ve Hamilton depresyon skalaları (HDS) değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla İİR hipoaktif bulundu. Temporal lob epilepsili hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla İİR hipoaktif olma eğiliminde kaydedildi. Karbamazepinin İİR üzerine bir etkisi saptanmazken valproik asit ile istatistiksel seviyede anlamlılığa ulaşmayan İİR hipoaktif olma eğilimindeydi. HAS değeri ile İİR arasında pozitif bir korelasyon bulundu. HDS ve MMDT skorları ile bir fark tespit edilemedi. Sonuç: Epilepsili hastalar hipoaktif İİR'ye sahiptir. Bu özellik özellikle temporal lob epilepsili grupta ve VPA kullanan hastalarda belirgindir. Epilepsili hastalarda anksiyete ile İİR'nin ortaya çıkma olasılığını arttırmaktadır. Anahtar Sözcükle: İşitsel irkilme reaksiyonu (İİR), Epilepsi Sendromları, Antiepileptik ilaçlar, Hafıza
Özet (Çeviri)
Purpose: Increased brainstem excitability was not demonstrated in patients with epilepsy despite increased cortical neural activity. On the contrary, there are few studies showing that the connections of brainstem structures have been lost and some antiepileptic drugs have reduced brainstem excitability. There are many studies showing that memory processes in which brain stem reticular formation structures play an active role are impaired in epileptic patients. In this study, we aimed to investigate the effect of antiepileptic drugs and their relationship with emotion and memory by evaluating brainstem excitability with auditory startle reaction (ASR), which is a neurophysiological method. Methods: Fiftyseven individuals (53 patients with epilepsy, 4 using antiepiepstic drug for other diseases) (Female: 27, male: 30, mean age: 31,0811,42, age range: 18-65) in the patient group and 31 healthy subjects (Female: 20, male: 11, mean age: 36,5214,47, age range: 18-65) in the control group were participated in this study. The patients were divided into three groups as temporal, extratemporal lobe epilepsy and generalized onset epilepsy seizures. A separate grouping was done according to the antiepileptic drugs they used. ASR was recorded from on the nondominat side, orbicularis oculi, masseter, sternocloidomastoid, biceps brachii, abductor pollisis brevis, tibialis anterior muscles with acoustic stimulus each individual in the patient and control groups. The ASR latency, amplitude, duration, and probability of ASR were evaluated separately in each muscle. Minimal status test (MMST), Hamilton anxiety (HAS) and Hamilton depression scales (HDS) were evaluated. Results: ASR was hypoactive in the patient group compared to the control group. In patients with temporal lobe epilepsy, ASR was tended to be hypoactive compared to the control group. Carbamazepine did not have an effect on ASR, but ASR with valproic acid tended to be hypoactive. A positive correlation was found between HAS and ASR. There was no difference between HDS and MMDT scores. Discussion: Patients with epilepsy have hypoactive ASR. This feature is particularly evident in the temporal lob epilepsy group and in patients receiving VPA. Anxiety in epileptic patients increases the probability of occurrence of ASR.