Sağlık çalışanlarının zenofobi (yabancı düşmanlığı) tutumları ile empatik eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kızıltepe Devlet Hastanesi örneği
Examination of the relationship between xenophobic attitudes and empathic tendencies of health professionals: the case of Kızıltepe State Hospital
  1. Tez No: 617902
  2. Yazar: CEMAL GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELAHAT DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Göç, Yabancı düşmanlığı, Zenofobi, Empathy, Migration, Xenophobia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sağlık Çalışanlarının Zenofobi ( Yabancı Düşmanlığı) Tutumları ve Empatik Eğilimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Kızıltepe Devlet Hastanesi Örneği Bu araştırmada sağlık çalışanlarının yabancı düşmanlığı tutumları ile empatik eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Mardin iline bağlı Kızıltepe Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan 198'i erkek, 129'u kadın olan toplam 327 sağlık personeli ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların yabancı düşmanlığı tutum düzeylerine ilişkin veriler Zenofobi Ölçeği (Bozdağ ve Kocatürk, 2017), Empatik eğilim düzeylerinin belirlenmesinde Temel Empati Ölçeği (Topçu, Baker ve Aydın, 2010) ve kişisel özelliklere ilişkin veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyo – Demografik Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada yapılan anket uygulaması ile ulaşılan verilerin analiz edilebilmesi için eldeki bulgular SPSS paket yazılım programı aracılığı ile incelenmiştir. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında betimsel istatistikler olarak katılımcıların demografik bilgilerine ilişkin sayı, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov testi ile analiz edilmiştir. Birbirinden bağımsız iki grubun ortalamaları karşılaştırılırken t-testi, iki ve daha çok bağımsız grubun ortalamaları karşılaştırılırken Tek yönlü (One way) Anova testinden faydalanılmıştır. Anova testi sonuçlarından sonra hangi iki grup arasında farklılık olduğunu ortaya koymak için post-hoc testlerinden biri olan Scheffe testinden faydalanılmıştır. Puan değerine sahip olan ve farklı puan değerleri alabilen sürekli değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede korelasyon ve regresyon testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, empati toplam ile zenofobi toplam arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kadınların erkeklerden daha fazla empatik beceriye sahip oldukları, duygusal empatinin zenofobi toplam düzeyini azalttığı bilişsel empatinin zenofobi toplam düzeyinde herhangi bir etkide bulunmadığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of the Relationship Between Xenophobic Attitudes and Empathic Tendencies of Health Professionals: The Case of Kiziltepe State Hospital The aim of this study is to investigate the relationship between xenophobic attitudes and empathic tendencies of health professionals. The study was carried out with a total of 327 medical personnel (198 males and 129 females) working in Kiziltepe State Hospital of Mardin province. Data on the participants' xenophobic attitude levels were obtained using the Xenophobia Scale (Bozdag and Kocaturk, 2017). The Basic Empathy Scale (Topcu, Baker and Aydin, 2010) was used to determine the levels of their empathic tendency, and data regarding personal characteristics were obtained using the Socio-Demographic Information Form prepared by the researcher. In order to analyze the data obtained through the survey application, the findings were examined through the SPSS software package. During the evaluation of the data, the number, percentage, arithmetic mean and standard deviation values of the participants' demographic information were calculated as descriptive statistics. The Kolmogorov-Smirnov test was used to determine whether the variables of the study exhibited normal distribution. The t-test was used to compare the means of two independent groups, and the One-Way Anova test was used to compare the means of two or more independent groups. After the Anova test results, the Scheffe test, which is one of the post-hoc tests, was used to determine which two groups differed. Correlation and regression tests were used to determine the relationship between continuous variables that have score values and can take different score values. According to the results of the research, there was a significant relationship between the total empathy score and total xenophobia score. In addition, it was determined that females have more empathic skills than males, emotional empathy decreases the total level of xenophobia, and cognitive empathy has no effect on the total level of xenophobia.