Kablosuz sensör ağlarındaki enerji tüketimi için yeni bir bulanık tabanlı optimizasyon yöntemi
A new fuzzy based optimization method for energy consumption on wireless sensor networks
- Tez No: 617972
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Sensör Ağı, Enerji Tüketimi, Bulanık Mantığı, Wireless Sensor Network, Energy Consumption, Fuzzy Logic 2020, 51 pages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Kablosuz Sensor Ağlarında (KSA) sağlanan en küçük enerjiyi elde etmek için bulanık mantığı kullanıldı. Bu enerjiyi elde etmede en iyi kümelemeyi ve küme liderini bulmak için Mamdani Bulanık Yöntemini seçilmiştir. Bulanık kurallar için 9 kural kullanılır. Bu kurallar küçük, orta ve yüksek olmak üzere, üçe üç kuralla toplam 9 kuraldan oluşmaktadır. İki girdi kullanılır: Bunlardan biri her bir düğümün enerjisi, diğeri düğümler arasındaki mesafedir. Bulanık uygulamasının çıktısı, küme lideri için şans değerini ifade etmektedir. Bu, her sensörün küme lideri olma olasılığının, sensörlerin enerjisine ve mesafesine bağlı olduğu anlamına gelir. Bu modelle, küme liderini tespit etmek faydalı bir model olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada, yönlendirme için ise Bulanık Mantık yöntemini kullanılmıştır. Çalışmadaki bulguların benzetimimi gerçekleştirmek ve analiz sonuçlarını elde etmek için MATLAB kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: In this thesis, the fuzzy logic is used to obtain the minimum energy in the Wireless Sensor Networks (KSA). In order to determine the best clustering and cluster leader, Mamdani Fuzzy Method is chosen. There are nine rules that are used for the fuzzy rules. These rules are composed of nine rules consists of total of 9 rules with three to three rules. The two inputs are used: one of these is the energy of each node and the other one is the distance between the nodes. The output of the fuzzy implementation represents the chance value for the cluster leader. This means that the probability of each sensor being a cluster leader depends on the energy and distance of the sensors. With this model, identifying the cluster leader is considered as a useful model. In this study, fuzzy logic method is used for routing. MATLAB programming is used to simulate, perform and obtain the results of the study.