Nüzûl sıralı sûrelere göre şahsiyet eğitimi (ilk beş sure)
Personality training according to revelation ordered surahs (first five surahs)
  1. Tez No: 617980
  2. Yazar: MEHMET ALİ TİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR GÖZÜTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şahsiyet, Eğitim, Nüzûl, Kur'an-ı Kerim, Din, İnsan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kur'an-ı Kerim, hayatın her alanına dokunan, emsali bulunmayan yegâne bir kitaptır. Vücut bulduğu Allah Resulüyle (s.a.v.), hayatın her alanına sözü olan ve pratiğe dökülebilen bu ilahi gök sofrası, hemen hemen her ayetinin merkezine insanı alarak örnek bir şahsiyetin eğitim sürecini başlatmaktadır. Zira vahiyle inşa olan bir şahsiyet, ancak gerçek manada kemalâtâ yol alabilir. Bu çalışmanın gayesi, bu ilahi mesajın inşa sürecinde vahyin indiği ortamı da göz önünde bulundurarak nüzûl sırasına göre inen sûrelerin, bir insanı nasıl mümtaz bir şahsiyet haline getirdiğini irdelemektir. Bu çalışmada, şahsiyet eğitimini ilgilendiren temel kavramlar konumuz mahiyetinde ele alınmış ve gereksiz açıklamalara girilmeden tanımlar yapılmaya çalışılmıştır. Bu tanımları yaparken, konumuza ışık olacak anlamlar bulabilmek için geniş kaynaklardan yararlanılmıştır. Şahsiyeti eğitimi yolunda inen sûrelere geçmeden önce bu sûreleri içinde barındıran vahyin tanımını yapıp, nüzûl ortamı hakkında bilgiler vermeye gayret edilmiştir. Bu ortamda inen vahyin, bahsettiği olumlu-olumsuz şahsiyet tipolojilerinin özelliklerini Kur'an perspektifinden hareketle ayetler ışığında açıklanmıştır. Bu tipolojileri açıklarken, özellikle şahsiyet eğitimine direk temas edecek ayetler verilmeye çalışılmıştır. Bu tez sonucunda eşkıyadan evliyalığa dönüşümün yolculuğunda vahyin nasıl bir yol izlediğini, nesne olmaktan kurtulup özne olmaya çalışan her insanın vahiyle inşa olmaya karar verdikten sonra nasıl şahsiyet haline geldiğini ayetler ışığında ve Allah Resulü' nün (s.a.v.) örnekliğinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is a unique book that touches every aspect of life. This divine celestial table, which is embodied with the Messenger of Allah (s.a.v.) has a promise in every field of life, initiates the construction process of an exemplary person by taking people to the center of almost every verse. Because a person built by revelation can only lead tomaturity in the real sense. The aim of this study is to examine how surahs descending according to the order of descent make a person a distinguished person, taking into account the environment in which the revelation descendsduring the construction process of this divine message. Inourstudy, the basic concepts related to personality education are discussed in the nature of the subject and definitions are tried to be made without entering unnecessary explanations. In making these definitions, we used wide sources to find meaning that would light the topic. Before moving on to the surahs descending on the path to build the personality, we made the definition of the revelation that contained these surahs and tried to provide satisfactory in formation about the environment of the revelation. We explained the characteristics of the positive-negative personality typologies mentioned in this revelation in the light of verses from the perspective of the Qur'an. In explaining these typologies, we have endeavored to give verses that will directly contact the construction of the individual. In the light of verses and in the example of Allah's Messenger (s.a.v.), we explained how revelation follows the path of transformation from bandits to saints, and how every person who tries to be an object and becomes a subject after deciding to be built with revelation. Key Words :Personality, Education, Revelation, Holy Quran, Religion, Human