Irak Ulusal ve Erbil Medeniyet Müzelerin'deki İslami Dönem sikkelerinden örnekler
Examples of Islamic Period coins' in the National Museum of Iraq and the Erbil Civilization Museum
  1. Tez No: 618056
  2. Yazar: HUSSEIN RAFEEQ HASAN BANDYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Sikke, Irak Ulusal Müzesi, Erbil Medeniyet Müzesi, Islam, Coin, Iraq National Museum, Erbil Civilization Museum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 296
Özet
Sikke, hemen her dönemde hükümdarların, iktidarların ve devletlerin maddi ve kültürel sembolü durumundadır. İslam devletlerin ekonomik, siyasi, kültürel, sanat güçlerini örenmek ve anlamak için İslam dönemi sikkeleri, önemli bir belge niteliği taşımaktadırlar. Irak Ulusal ve Erbil Medeniyet Müzelerindeki İslami Dönem Sikkelerinden Örnekler" başlıklı bu Çalışma, yedi ana bölümden meydana gelmektedir. İlk bölüm, Irak'ın coğrafi konumu, Irak'ın tarihi yapısı, Irak Ulusal ve Erbil Medeniyet Müzeleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Sikkenin Gelişimi ve Tarihçesi ilgili bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde, Sikke üretim tekniklerine ilgili bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde, katalog kısımı yer almaktadır. Beşinci bölümde, Sikkelerde yer alan düzenlemeler, bitkisel figürlü, geometrik yazı, malzeme ölçü birimi ve ölçüler, darp tekniği, darphaneler, değerlendirme ve karşılaştırma bulunmaktadır. Altıncı ve yedinci bölümde ise sonuç ve Kaynakça yer almaktadır. sikkeler üzerlerinde taşıdıkları yazılar, motifler ve figürler basıldıkları dönemin üslubunu, inanış biçim ve şekillerini yansıtmaktadır. Sikkeler üzerinde bulunan, yazı, süsleme ve figürler dönemlere göre farklılıklar arz etmektedir. Bilinmeyen herhangi bir döneme ait bir sikke üzerindeki bilgilerden o dönem hakkında kesin bilgi sahibi olmak mümkün hale gelmektedir. Bu bağlamda sikkeler, tarihin ve tarih dönemlerinin belirlenmesinde, inanış biçimlerini yansıtmada, dinler tarihinde ve sanat tarihi alanlarında büyük rol oynamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The coin has become the material and cultural symbol of the emperors, powers and states in almost every period. The coins of the Islamic period have essential characteristics of documents in order to learn and understand the economic, political, cultural and artistic powers of Islamic states. This study, titled“Examples of Islamic Period Coins”in the National Museum of Iraq and the Erbil Civilization Museum, consists of seven main chapters: Firstly, general information about the geographical location of Iraq, the historical structure of Iraq and the National Museum of Iraq and the Erbil Museum are given. The second part contains information on the development and history of the coin. The third section contains information on coin production techniques. The fourth section contains the catalog part. In the fifth chapter, the arrangements in the coins, vegetative figures, geometric writing, material units and measurements, minting technique, mints, evaluation and comparison are given. In the sixth and seventh chapters, results and bibliography are given. The coin has become the material and cultural symbol of the emperors, powers and states in almost every period. The writings, motifs and figures they carry reflect the style, belief style and shapes of the period in which they were printed. The inscriptions, ornaments and figures on the coins show differences according to the periods. It becomes possible to have precise information about a coin from any unknown period. In this context, coins play a major role in the determination of history and periods of history, reflecting beliefs, history of religions and art history.