Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik vergisel teşvikler
The tax incentives for renewable energy in Turkey
- Tez No: 618099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Maliye, Energy, Finance
- Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji politikaları, yenilenebilir enerji kaynakları, vergi teşvikleri, Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik vergi teşvikleri, Energy, energy policies, renewable energy resources, tax incentives, the tax incentives for renewable energy in Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Enerji, eski çağlardan günümüze kadar insan hayatında her zaman önemli bir ihtiyaç olmuştur. Uzun dönemler boyunca enerji için kullanılan fosil yakıtların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalınması ve sebep olduğu çevresel sorunlar günümüzde bu kaynakların yerini yenilenebilir enerji kaynaklarına bırakmasına neden olmuştur. Bu bağlamda pek çok devlet yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için yeni teknolojilere ihtiyaç duyulması ve bu kaynaklara yönelik kurulum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ülkelerin sunduğu destekleme politikalarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda devletler tarafından yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak ve yüksek kurulum maliyetlerini düşürmek için kullanılan çeşitli vergisel teşvik mekanizmaları bulunmaktadır. Yenilenebilir enerji konusunda öncü dünya ülkelerinde, üretim ve yatırım gibi pek çok alanda farklı vergi teşvikleri ve politikaları uygulanırken, Türkiye'de bu alana özgü teşviklerin oldukça sınırlı kaldığı gözlemlenmiştir. Buradan hareketle, çalışmada Türkiye'deki yenilenebilir enerjiye yönelik vergisel teşviklerin kapsamlı şekilde değerlendirilmesi, bu teşviklerin dünyadaki uygulamalar ile karşılaştırılması, mevcut eksikliklerin ve sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy has always been a crucial need in human life since the ancient times. The fact that facing the depletion risk of fossil fuels used for ages in order to produce energy and the environmental problems caused by consumption of them leads people a replacement with renewable energy sources today. The importance of support policies offered by countries is increasing day by day due to the requirement of latest technological facilities and expensive installation costs. In this context, there are various tax incentive mechanisms provided by governments to support renewable energy. The tax incentives, used for increasing the usage of renewable energy and reducing the high installation cost, has very vital position all among them. Most of the leading countries support renewable energy industries with applying different tax incentives and policies at various areas such as production and investment. On the other hand, it is observed that the incentives in the area of renewable energy industries are limited in Turkey. In this study, it is aimed to evaluate comprehensive way of tax incentives for renewable energy in Turkey and present the solution suggestions in the existing deficiencies and problems by comparing them with global application.