Biyoaktif cam nanopartikülleri ile modifiye edilmiş biodentine materyalinin sitotoksik özelliklerinin değerlendirilmesi
The cytotoxicity of biodentine modified with nanosized bioactive glass particles
- Tez No: 618170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BURAK GÜNEŞER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biodentine, bioactive glass, MTT, cytotoxicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, özelliklerini geliştirmek amacıyla biyoaktif cam nanoparçacıkları ile modifiye edilen Biodentine (Septodont, Fransa) materyalinin sitotoksik özelliklerinin değerlendirilmesidir. Sol-jel yöntemi kullanılarak, biyoaktif cam nanoparçacıkları üretildi. Değerlendirilmek üzere ağırlıkça %1 ve %2 oranında biyoaktif cam ilave edilerek modifiye edilen Biodentine materyalleri ve kontrol grubu olarak ticari olarak ulaşılabilen Biodentine olmak üzere üç deney grubu oluşturuldu. Hazırlanan örnekler sertleşme sürelerine göre (1, 3 ve 7 gün) her grupta 20 örnek olmak üzere üç alt gruba ayrıldı. Sertleşme sürelerine göre gruplara ayrılan örnekler, sitotoksik özellikleri değerlendirilmeden önce hücreyle muamele sürelerine göre (24 ve 48 saat) iki alt gruba ayrıldı (n =10). Ardından deney gruplarının sitotoksik özellikleri MTT testi kullanılarak değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi Kruskall Wallis testi ve Mann Whitney- U testi kullanılarak analiz edildi (p=0.05). Farklı materyallerin sitotoksisite değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the biocompatibility of Biodentine (Septodont, France) mixed with bioactive glass nanoparticles at 1 wt % and 2 wt %. Bioactive glass nanoparticles was produced by sol-gel technique. The materials was assigned to 3 groups as Biodentine (control group) and Biodentine which modified with bioactive glass nanoparticles %1 wt and %2 wt. After preparation of material discs, groups were divided into 3 subgroups according to setting times (1, 3 and 7 days) (n=20). Before cytotoxicity tests, samples assigned to 2 more subgroups according to incubation time with cells. (24 and 48 hours) (n=10). Following assignation part, cytotoxic properties of the materials were evaluated by MTT method. Data were statistically analyzed by using Kruskall Wallis test and Mann Whitney- U test (p=0,05). No statistical differences were observed between cytotoxicity levels of different material groups (p0.05). This in vitro study demonstrated that the addition of bioactive glass nanoparticles to Biodentine does not alter its cytotoxicity. Moreover, it is possible to mention that Biodentine and modified Biodentine have initial cytotoxicity.