Organik üretim sisteminde yetiştirilen yumurtacı tavukların bir üretim döneminde bazı verim özelliklerinin ve yumurta kalitesinin belirlenmesi
The determination of EGG quality parameters and some yield traits during one production period in laying hens reared in the organic production system
  1. Tez No: 618179
  2. Yazar: ONUR SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT SAMİ YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurtacı tavuk, organik yetiştirme, verim özellikleri, organik yumurta, yumurta kalitesi, Laying hen, organic rearing, yield traits, organic egg, egg quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma organik üretim sisteminde yetiştirilen yumurtacı tavukların bir üretim döneminde bazı verim özelliklerinin ve yumurta kalitesinin belirlenmesi üzere yürütülmüştür. İki ayrı kümeste her birinde üç bin olmak üzere toplam altı bin Lohman Brown kahverengi yumurtacı ile çalışılmıştır. 72 haftalık yumurta üretim döneminde her iki kümeste tavuk başına 279 ve 290 yumurta üretilmiştir. Her iki kümesin ortalama yumurta verimi %82 olarak gerçekleşmiştir. Üretim dönemi boyunca ölüm oranı %8.5 olarak gerçekleşmiştir. Yumurta kalite analizleri kümeslerden beşer hafta aralıklarla toplanan toplam 60 yumurtada yapılmıştır. Deneme sonu yumurta ağırlığı 63.1 g olarak belirlenmiştir. Ak yüksekliği ve Haugh birimi başta olmak üzere yumurta kalite özellikleri yaşa bağlı olarak azalma gösterirken, kabuk kalınlığı artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine production and egg quality traits of laying hens in organic production system. A total of six thousand Lohmann Brown layers in two houses each containing three thousand were used in the study. Hen/house egg production in each house was 279 and 290 eggs in two houses. Mean egg production of two houses was 82%. Mortality during production period was 8.5%. Egg quality analysis were performed on total 60 eggs at each 5 weeks periods. Egg weight at the end of the production was 63.1 g. Egg quality traits were deteriorated due to increasing age except egg shell thickness.