Zonguldak ve çevre illerindeki temporomandibular eklem rahatsızlığına sahip bireylerin değerlendirilmesi
Evaluating individuals in Zonguldak and the adjacent cities WHO have temporomandibular disorders
- Tez No: 618208
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SELÇUK ORUÇ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zonguldak, Temporomandibular Eklem, Temporomandibular Rahatsızlıklar, Depresyon skoru, Somatizasyon Skoru, Zonguldak, Temporomandibular Joint, Temporomandibular Disorders, Depression Score, Somatization Score
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Temporomandibular hastalıklar (TMH), temporomandibular eklem (TME) ve onu destekleyen yapıları etkileyen kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından oluşan bir hastalık grubudur. Çalışma; Zonguldak ve çevre illerindeki temporomandibular eklem rahatsızlığına (TMR) sahip bireyleri değerlendirerek TMR'ye, bu bireylerden elde edilen yaş, cinsiyet, sistemik eklem hastalığı varlığı, sosyoekonomik durum, medeni durum, eğitim durumu, psikolojik durum bilgilerinin ve rahatsızlığın bireylerde oluşturduğu şikayetlerin ışığında daha doğru bir teşhis koyulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 90 (25 erkek, 65 kadın) gönüllü birey dahil edilmiştir. Çalışmada bireylerin depresyon skor (DS) ortalaması 1,05±0.86, ağrısız nonspesifik fiziksel semptom skor (ANFSS-1) ortalaması 1,12±1,01, ağrılı nonspesifik fiziksel semptom skor (ANFSS-2) ortalaması 1.41±1.02, toplam somatizasyon skor (TSS) ortalaması 1.24 ±0.96, mandibular fonksiyon ile ilişkili limitasyon (MFL) skor ortalaması 0.44 ±0.22, karakteristik ağrı yoğunluğu (KA) ortalaması 56.66 ±21.69 ve yetersizlik puan (YP) ortalaması 1.01±1.36 olarak bulunmuştur. Olguların %16.70'ı grade 0 (G 0), %23.30'u grade I (G I), %48.90'ı grade II (G II), %7.80'ı grade III (G III) ve %3.30'ı grade IV (G IV) sınıflamasına girmektedir. Çalışmanın sonuçları; TMH yaygınlığı, etiyolojisi ve süreci gibi faktörler açısından bir öngörü kazanmak ve yapılacak tedavinin etkinliğini artırmak için çalışmada kullanılan TME-ATK formunun 2. Bölümünün TMR değerlendirilmesinde uygulanabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Temporomandibular disorders (TMD) are a group of musculoskeletal disorders, which effects temporomandibular joint (TMJ) and the supporting structures. The aim of study is to evaluate the population in Zonguldak and the adjacent cities who have TMD and carry out the appropriate diagnose for TMD with the information of the population's age, gender, marital status, educational status, socioeconomic status, psychological status, systemic joint disorder presence and the complaints that is created by the TMD. 90 volunteer patients (25 male, 65 female), were involved the study. According to research results; patients mean depression score (DPS) is 1,05±0.86, mean nonspecific physical symptom score without pain ( NSPSS-1) is 1,12±1,01, mean nonspecific physical symptom score with pain ( NSPSS-2) is 1.41±1.02, mean total somatization score (TOSS) is 1.24 ±0.96, mean limitation related to mandibular function (LRMF) score is 0.44 ±0.22, mean characteristic pain intensity (CPI) is 56.66 ±21.69 and the mean disablity point (DP) is 1.01±1.36. %16.70 of patients are included grade 0 (G 0), %23.30 of them are grade I (GI), %48.90 of them are grade II (GII), %7.80 of them are grade III (G III) and %3.30 of them are grade IV (GIV) classification. Research results show that the usability of RDC/TMD Axis 2, that using in order to acquire a prediction for the prevalence, aetiology and process of the TMD and improve the treatment efficent.