Acil serviste pediatrik hastalarda lomber ponksiyon yerinin yatak başı ultrason ile belirlenmesinin etkinliği
The efficiency of determining the location of lomber puncture by bedside ultrasound in emergency department at pediatric patients
  1. Tez No: 618209
  2. Yazar: FATİH ÇİFCİBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜRKÇÜER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: lomber ponksiyon, ultrason, pediyatri, beden kitle indeksi, lumbar puncture, ultrasonography, pediatrics, body mass index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Lomber ponksiyonun kullanım alanının oldukça fazla olması, bu işlemin başarılı olabilmesi için çeşitli yöntemlerin araştırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Özellikle pediyatrik yaş grubunda başarılı LP yapabilmek hastaların yaşları nedeni ile daha fazla önem kazanmaktadır. Bu yaş grubunda mümkün olduğunca hızlı ve daha az travmatize ederek girişimin yapılması gerekmektedir. Çalışma süresince çocuk acil servisine herhangi bir şikâyetle başvuran ve ebeveynleri tarafından çalışmaya katılmayı kabul eden 205 hasta çalışma grubumuzu oluşturdu. Çalışmamızda palpasyon yöntemi ve ultrason yöntemi kullanılarak belirlenen LP lokalizasyonlarının bulunma süreleri ve birbirlerine olan uzaklığı, bireylerin demografik özellikleri ile karşılaştırıldı. Ultrason ve palpasyonla yer belirleme işlemleri kıdemli acil tıp asistanı tarafından yapıldı. Çalışma grubumuzu oluşturan 205 kişiden 203'üne iki yöntemden herhangi biri ile yer tespiti yapılabildi, 3 kişiye ise palpasyonla yer tespiti yapılamazken sadece ultrason ile yer tespiti yapılabildi. Ultrason ile yer tespiti süresi palpasyon yöntemine göre ortalama olarak daha uzun sürdü. Her iki yöntemde de yer tespiti süresi üzerine beden kitle indeksi değerlerinin etkisi anlamlı saptandı. Ancak BMI değerlerinin manuel yöntemle yer tespiti üzerinde daha etkili olduğu görüldü. Palpasyon ile LP yeri belirlenemeyen bireylerde ultrason yöntemi kullanılabilir. Ultrason cihazı ile birlikte yapılan lomber ponksiyon girişimlerinde komplikasyon oranı düşük, girişim başarısı yüksektir. Ultrason cihazı ile yer belirleme işlemi özellikle BMI yüksek kişilerde daha başarılıdır. Özellikle acil hekimleri başta olmak üzere lomber ponksiyon yapacak tüm branş hekimlerine ultrason eğitimi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Lumbar puncture is used in a lot of areas, have made it necessary to investigate various methods for the success of this process. Especially in the pediatric age group, successful lomber puncture is more important due the age of the patients. In this age group, the attempt must be made as quickly and as traumatized as possible. Complications rate is low and success is high in lumbar puncture procedures performed with ultrasound device. During the study, 205 patients who applied to the pediatric emergency department with any complaint and their parents agreed to participate in the study were included in our study. In our study, the marking times and distance to each other of LP localizations determined by palpation and ultrasonography were compared with the demographic characteristics of the individuals. Procedures for finding localization with ultrasound and palpation were made by the senior physician emergency medical assistant. Successful localization finding was performed by ultrasonography and palpation in 203 of 205 patients who were taken to study. While 3 individuals could not be detected by palpation; only ultrasound could be used to determine the location. Location determination time by ultrasound took longer than palpation determination time. In both methods, the effect of body mass index values on locating time was significant, but it was seen that the BMI values were more significant on the palpation method than the ultrasonography. Ultrasound method can be used if LP location can not be determined by palpation. LP localization finding with ultrasound is especially successful in people with high body mass index. Ultrasound training should be given to all province physicians who will especially do lumbar puncture; especially emergency department physicians.