Sığır'da ve koç'ta testisi besleyen arterıa testicularis'in anatomisinin plastik enjeksiyon ve korrozyon metoduyla incelenmesi
Investigate anatomy of testiculary artery in cattle and rate with plastic enjection and corrosion method
- Tez No: 618207
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: testis, arter, plastik enjeksiyon, sığır, koç, testis, artery, plastic enjection, cattle, ram
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Son yıllarda damarların incelenmesinde radyografik yöntemlerin kullanımında bir artış söz konusudur. Buna rağmen radyografik yöntemler; damarların yapısal özelliklerinin, anastomozlarının ve varyasyonlarının tam olarak belirlenmesini mümkün kılmamaktadır. Çalışmamızda korozyon kast metoduyla sığır ve koç testislerinde a. testicularis'in anatomisini incelemeyi amaçladık. Çalışmada 10 adet sığır, 10 adet koç testisi kullanıldı. Enjeksiyon işlemine başlamadan önce testisler damar ve parankimal yapısına dikkat edilerek özenle temizlendi. Daha sonra a. testicularis kanüle edilerek plastik enjeksiyon için hazırlandı. Polyester enjektörle a. testicularis'e enjekte edildi. Polyesterin damar içinde katılaşması için 48-72 saat testisler oda sıcaklığında bekletildi. Bu şekilde çıkarılan a. testicularis kalıpları makroskopik olarak incelendi. İncelemelerde elde edilen bulgular fotoğraflandı. Çalışmaya dahil edilen 2 adet sığır ve 4 adet koç testisinde a. testicularis'in terminal dallarının tam olarak plastik madde ile dolmadığı tespit edildi. Çalışmaya dahil edilen 8 adet sığır ve 6 adet koç testisinde a. testicularis'in tümüyle plastik madde ile dolduğu tespit edildi. A. testicularis'in seyri makroskopik olarak incelenmesi sonucu: Tunica albuginea'nın yüzeyelinde a. testicularis'in sığırlarda %80 (10 adet sığır testisi'nin 8 tanesi), koçlarda ise %60 (10 adet koç testisi'nin 6 tanesi) oranında iki benzer terminal dala ayrıldığı tespit edildi. Genel olarak her iki türe ait korozyon kastlarda a. testicularis funiculus spermaticus içerisinde çok kıvrımlı bir dağılım göstermekteydi. Her iki türe ait a. testicularis'in, testisin extremitas inferior'una ulaştığında iki ana dala ayrıldığı ve bu dalların tunica albuginea'nın yüzeyelinde vasküler damar ağı oluşturduğu gözlemlendi. Sonuç olarak; her iki türe ait a. testicularis'in seyri benzer olsa da farklılıklar vardır.
Özet (Çeviri)
In recent years, there has been an increase in the using of radiographic methods in the examination of vessels. However, radiographic methods do not adequate to determination of the structural features, anastomoses and variations of vessels. In our study, we aimed to investigate anatomy of testicular artery in cattle and ram by plastic injection and corrosion cast method. In our study, 10 cattle and 10 rams were used. Before starting the injection procedure, the testes were carefully cleaned, paying attention to the vascular and parenchymal structure. Then testicular artery was cannulated and prepared for plastic injection. Polyester was injected into the testiculary artery. The testes were kept at room temperature for 48-72 hours to solidify the polyester in the vessel. The obtained corrosion casts were examined macroscopically. The findings were photographed. It was determined that the terminal branches of the two cattle and four ram testes arteria testicularis involved in the study were not completely filled with plastic material. In 8 cattle and 6 rams included in the study, testicular artery was completely filled with plastic material. When the course of arteria testicularis is examined macroscopically; on the surface of tunica albuginea arteria testicularis was found to divide 80% (8 of 10 cattle tests) in cattle and 60% (6 of 10 rams) in the rams. In general, in the corrosion casts of both species, the arterial testicularis showed very convoluted distribution in the funiculus spermaticus. In both species, when the arteria testicularis reaches the extremitas inferior of the arterial testis, two main branches are separated. These branches were observed to form a vascular network on the surface of tunica albuginea. As a result; although the course of the testicular artery in both species is similar, there are differences.