Prematüre doğum yapmış annelerin posttravmatik stresinin anne bebek bağlanması üzerine etkisi
The effect of post-traumatic stress on premature infant attachment of premature mothers
- Tez No: 618265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRİYE HİLAL YAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, prematüre, posttravmatik stres, anne bebek bağlanması, Nurse, premature, posttraumatic stress, mother infant attachment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Prematüre Doğum Yapmış Annelerin Posttravmatik Stresinin Anne Bebek Bağlanması Üzerine Etkisi Amaç: Bu araştırma prematüre doğum yapmış annelerin posttravmatik stresinin anne bebek bağlanması üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Haziran 2018-Ocak 2020 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde prematüre doğum yapmış 107 anne ile kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Anne Bilgi Formu”, ''Maternal Bağlanma Ölçeği'' ve ''Posttravmatik Stres Ölçeği'' kullanılmıştır. Verileri değerlendirmede yüzdelik, ANOVA, kolerasyon, Manny Whitney testi ve ki kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamasının 28.53±5.9 olduğu, %72'sinin ev hanımı olduğu belirlenmiştir. Annelerin yaşı düştükçe, bebeğin doğum kilosu ve haftası düştükçe posttravmatik stres puanları artmıştır. Örneklemin Maternal Bağlanma puan ortalaması 100.65±4.22'dir. Posttravmatik stres puan ortalaması 42.14±16.34'dür. Annelerin posttravmatik stres ve maternal bağlanma puan ortalamalarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Posttravmatik stres ile anne bebek bağlanması arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p=0.017). Sonuç: Yapılan çalışmada prematüre doğum yapmış annelerin posttravmatik stres düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Posttravmatik stres düzeyi arttıkça maternal bağlanma düzeyinin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Post-Traumatic Stress on Premature Infant Attachment of Premature Mothers Aim: The aim of this study was to investigate the effect of posttraumatic stress on mothers and infants attachment in premature mothers. Material and Method: The study was carried out cross-sectionally with 107 mothers who had premature birth in June 2018-January 2020 in İnönü University Turgut Özal Medical Center.“Information Form”, ''Maternal Attachment Scale'' and ''Posttraumatic Stress Scale'' were used to collect the research data. Percentage, ANOVA, correlation, Manny Whitney test and chi-square test were used to evaluate the data. Results: The mean age of the mothers was 28.53 ± 5.9 and 72% were housewives. Posttraumatic stress scores increased as the age of the mothers decreased and the baby's birth weight and week decreased. The mean Maternal Attachment score of the sample was 100.65 ± 4.22. The mean posttraumatic stress score was 42.14 ± 16.34. Posttraumatic stress and maternal attachment scores of mothers were found to be high. There was a statistically significant relationship between posttraumatic stress and mother infant attachment (p = 0.017). Conclusion: In this study, it was found that posttraumatic stress levels of mothers who had premature births were high and posttraumatic stress increased maternal infant attachment.