Prematüre retinopati tanısı almış yenidoğanların işitme tarama sonuçları
Hearing screening results of preterm babies who have been diagnosed with retinopathy of premature
  1. Tez No: 618275
  2. Yazar: BARIŞ DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA SENNAROĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Kulak Burun ve Boğaz, Eye Diseases, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre Retinopatisi, risk faktörleri, işitme taraması, işitme kaybı, Retinopathy of Prematurity, risk factors, hearing screening, hearing loss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırmada, prematüre retinopatisi muayenesi sonucunda prematüre retinopati (retiopathy of prematüre-ROP) tanısı almış veya almamış yenidoğanların işitme tarama sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Sağ. Bil. Üniv. Ankara Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Sağ. Eğt. ve Arş. Hastanesi' nde Ocak 2016 - Haziran 2018 tarihleri arasında (2.5 yıl) prematüre doğmuş bebek oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise toplam 6304 premature bebek oluşturmuştur. Bu prematüre doğmuş bebekler önce Göz Polikinliği' nde ROP muayenesi olmuştur. Bunlardan 3008 bebek ROP tanısı almış (1520 erkek, 1488 kız) ve 3296 bebek ROP tanısı almamıştır (1641 erkek, 1655 kız). Bu prematüre bebeklerin sonra Ulusal Yenidoğan İşitme Tarama Programı çerçevesince Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi'nde TEOAE ve AABR testleri yapılmıştır. ROP tanısı alan 1520 erkek bebekten 46' sı, 1488 kız bebekten 53' ü işitme tarama testlerinden kalmıştır. ROP tanısı almayan 1641 erkek bebekten 54' ü, 1655 kız bebekten 54' ü işitme tarama testlerinden kalmıştır. Toplam 6304 premature bebeğin işitme tarama testlerinden %96.7' si geçmiş %3.3' ü kalmıştır. Yapılan Ki Kare analizi sonuçlarına göre ROP tanısı ve işitme tarama test sonuçları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir (χ2=.001, p>.05). Araştırma sonucunda ROP tanısı alan ve almayan bebeklerin işitme tarama test sonuçları ortaya konmuştur. Buna göre prematüre retinopatisi ve işitme kaybı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüş, prematüre bebeklerdeki görme ve işitme sistemi üzerindeki sorunların birbirinden bağımsız görülebileceği düşünülmüştür. Tanısal testler kullanılarak yapılacak araştırmalar bu konuya ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the audiological aspects of preterm babies who had or had not been diagnosed with ROP as a result of the examination of premature infants for retinopathy. The universe of the study consists of prematures born between January 2016 and June 2018 (2.5 years) in Dr.Zekai Tahir Burak Women's Health Education and Research Hospital. In this study a total of 6304 preterm babies are included, first have taken the ROP examination in Eye Polyclinics. The number of prematures diagnosed with ROP is 3008 (1520 male, 1488 female) and the number of those without ROP is 3296 (1641 male, 1655 female). Afterward in accordance to National Newborn Hearing Screening Program all controlled preterm babies are done the TEOAE test and AABR test in Newborn Hearing Screening Unit. 46 of 1520 male prematures diagnosed with ROP and 53 of 1488 female prematures diagnosed with ROP have not passed the hearing screening test. Of all the 6304 preterm babies 96.7% have passed and 3.3% have not passed the hearing screening test. Accordingly, there was no significant relationship between retinopathy of prematurity and hearing loss, and no significant relationship was found between ROP diagnosis and hearing screening test results according to Chi-square analysis (χ2=.001, p>.05). As a result of the research, hearing screening test results of infants with and without ROP were revealed. It was observed that there was no significant relationship between premature retinopathy and hearing loss, and it was thought that the problems on vision and hearing system in premature babies could be seen independently. Research using diagnostic tests will shed light on this issue.