Vincent Van Gogh'un 20.yy. batı sanatına etkisi
Vincent Van Gogh's impression on 20 th century western art
  1. Tez No: 618274
  2. Yazar: FERHAT KABAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİ ÖZGÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Van Gogh, Van Gogh'un hayatı, Van Gogh'un Uslubu, 20 yy. Batı Sanatı, Van Gogh, Van Gogh's life, Van Gogh`s style, 20 th Century Western Art
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Özet Vincent Van Gogh'un 20 yy. Batı Sanatına Etkisi Ferhat Kabakaş Yüksek Lisans Tezi, Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Danışman: Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin Sanat tarihinin önemli isimlerinden olan Vincent Van Gogh, 1853-1890 yılları arasında yaşamış ve dünyaya sayısız güzel eser bırakmış izlenimci bir ressamdır. Vincent, zor bir çocukluk ve gençlik geçirmesine rağmen kendi düzen kavramını resimlerine yansıtmıştır. Artık çizimlerinde gitgide belirsizleşen dış çizgiler ve başat çizgilerde akıcı bir geçişkenlik görülmüştür. Van Gogh, noktacı tekniklerden yola çıkarak kendi uslubunu bu sırada geliştirmiştir. Van Gogh'un dışavurum gücünü araştırma çabası resim tarzına da yansımış, konturlar yerine hacim, kütle ve yaşayan bir derinliği ön plana çıkarmıştır. Ünlü sanatçının resimleri Fovistlere ilham vermiş, resimlerde olduğu gibi Ekspresyonizmin de öncülerinden kabul edilmiştir. Van Gogh'un bazı resimleri ise dünyanın en değerli resimleri arasında yer almaktadır. Üstelik Van Gogh'un sözü edilen bu başarısı 20.yy en önemli ressamlarından biri olmasını da sağlamıştır. Van Gogh, Paris'te olduğu dönemde, ileri bir tutum benimseyen herkes kendisini izlenimci olarak görüyordu. Bu terim Monet'nin 1874'teki bir grup izlenimci sergisinde yer alan 'gün doğumu' adlı tablosundan kaynaklanır. Çizgi, rengin, biçim kulanımında ki etkisi üzerinde yaptığı denemeleri ve araştırmalarında Empresyonist sanatçılarına fark atmıştır. Van Gogh, Fovizm ve Ekspresyonizmin yolunu açarak, çağdaş sanata katkılarda büyük payı olan büyük bir ressamdır. 20.yy.da büyük etkiler yaratmıştır, gerek çizdiği resimler gerek kullandığı metodlar yönünde 20. yy.ın en büyük sanatçısıydı. Van Gogh daima sonsuzu arayışından bahseder. Sanatı, dünyasının çağdaşı ressamların yaşam biçimi üzerinde olduğu kadar, kendinden sonra gelen sanatçıların üzerindeki etkisi derinleşerek ve devamlı bir iz bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Van Gogh`S Impression On 20 Th Century Western Art Ferhat Kabakaş Thesis Of Graduate Programme, Art And Design Mainart Branch, Istanbul Kemerburgaz University Adviser: Prof. Dr. Bunyamin Özgültekin Vincent Van Gogh who was one of the famous names of art history and he lived between the years 1853-1890 and granted numerous good work of art to the world and he was an impressionist artist. Although he had very difficult childhood and adulthood he reflected his notion to his pictures. It is seen in his drwawings that between outer lines which became continiously indefinite and dominant line there was smooth transition. Van Gogh's research effort for his expressionism power affected his artistic style and instead of houses he put the volume,mass and living depth to the front. The famaous artist's pictures inspired forvists and accepted as impressionism's pioneers just like his pictures. Some of Van Gogh's pictures were the most expensive and appreciated pictures of the world.Furthermore his mentioned success provided him that he became one of the most important artists of the 20th century. While Van Gogh was in Paris all of the people who had the advanced attitude was seeing theirselves as the impressionist. This term comes from painting which is called as“sunrising”and it was at the exhibition of Monet which is called as“a group of impressionists”in 1874. His place was ahead of the impressionists with his experiments and researches related that drawing and colours have effects on shape usage. Van Gogh who was such an artist opened the way for Fovizm and Expressionism and he contributed lots of things to the modern art and he was a great artist. In the 20 th century he cretaed big affects, expecially with his drawings and his methods and he was the best artist of the 20 th century. Van Gogh always mentiones his looking for eternal one.His work of art influenced the artists who was the artist of his era and the artists who came later then him and impressed them continuously and deeply.