Kolorektal karsinom karaciğer metastazlarında perkütan termal ablasyonun güvenirliliği ve etkinliği
Safety and efficacy of percutaneous thermal ablation in colorectal carcinoma liver metastases
- Tez No: 618351
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN TUĞSAN BALLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal karsinom karaciğer metastazı, lokorejyonel tedaviler, termal ablasyon, sağ kalım, lokal rekürrens, Colorectal carcinoma liver metastasis, locoregional therapies, thermal ablation, overall survival, local recurrence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kolorektal karsinom karaciğer metastazlarında uygulanan perkütan termal ablasyon tedavisinin güvenirliliğini ve etkinliğini araştırmak idi. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya Haziran 2012 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında Kolorektal Karsinom Karaciğer(KRK)metastaz tanısı alan ve hastanemizin tümör konseyi kararı ile termal ablasyon işlemi uygulanan ardışık 51 hasta (67 tümör) dahil edilmiştir. Termal ablasyon sonrası hastalar 1. ay ve sonrasında 3 aylık aralıklar ile takipedilmiştir . Tedaviye yanıt oranları, tedavi sonuçlarına etki edebilecek etkenler, genel sağ kalım süreleri, lokal rekürrens ve komplikasyonlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada KRK metastazı nedeniyle perkütan termal ablasyon uygulanan toplam 67 metastazı olan 51 hasta (26'sı [% 51] kadın) tedaviye yanıt ve işlem güvenirliği açısından değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye alınan hastaların yaşları 26 ile 76 (medyan yaş 54,9) arasında idi. Medyan genel sağ kalım süresi 34 ay (aralık 1-45 ay) idi. Yeni intrahepatik metastaz gelişmesinin genel sağ kalım üzerine etkileri anlamlı bulunmuştur (p = 0,02). Takiplerin 3. ayında işlem uygulanan lezyonların % 86,6 tam yanıt saptanmıştır. Tüm takip süresi boyunca işlem uygulanan tümörlerin % 26,8 lokal rekürrens izlenmiştir. Tümör boyutunun ve ablasyon kenarının işlem başarısına etki ettiği izlenmiştir. İşlem uygulanan hiç bir hastada major veya minor komplikasyon izlenmemiştir. Sonuç: Kolorektal Karsinom Karaciğer metastazlarında uygun hazırlık ve teknikle yapıldığında termal ablasyon işlemi etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Tümör boyutu ve işleme sekonder ablasyon kenarı işlem etkinliğine etki eden nedenlerdir.
Özet (Çeviri)
Safety and Efficacy of Percutaneous Thermal Ablation in Colorectal Carcinoma Liver Metastases Purpose: The aim of this study was to investigate the safety and efficacy of percutaneous thermal ablation in colorectal carcinoma liver metastases. Material and Methods: This single-center retrospective study was conducted on 51 consecutive patients (67 tumors) diagnosed with Colorectal Carcinoma Liver (CRC) metastasis who underwent thermal ablation with the tumor council decision of our hospital between June 2012 and May 2019. After thermal ablation, patients were followed up at 1st month and 3-months intervals thereafter. Response rates, factors affecting the treatment results, overall survival, local recurrence and complications were evaluated. Findings: In this study, 51 (26 [%51] woman) patients with a total of 67 metastases who underwent percutaneous thermal ablation for CRC metastasis were evaluated for treatment response and procedure safety. The ages of the patients included in the study were between 26 and 76 years (median age 54.9 years). The median overall survival was 34 months (range 1-45 months). The effects of new intrahepatic metastasis on overall survival were significant (p = 0.02). In the third month of follow-up, 86.6% of the tumors were treated with complete response. Local recurrence was observed in 26.8% of the treated tumors during the whole period of follow-up. Tumor size and ablation margin were found to affect the clinical success of the procedure. No major or minor complications were observed in any patient. Conclusion: In Colorectal Carcinoma Liver metastases thermal ablation is an effective and reliable treatment method with appropriate preparation and technique. Tumor size and secondary ablation edge of the procedure are the factors that affect the efficacy of the procedure.