Atıksu arıtma tesislerinde iş güvenliği uygulaması
Occupational safety aplication in wastewater treatment plant
- Tez No: 618411
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİDA İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma tesisi, MOSB Genel Müdürlüğü, L Tipi 5x5 Matris Risk Değerlendirme Yöntemi, Wastewater treatment plant, MOSB General Directorate, L Type 5x5 Matrix Risk Assessment Method
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ATIKSU ARITMA TESİSLERİ'NDE İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMASI ÖZET Günümüzde çevreye verilen önemin artması ile birlikte atıksu arıtma tesisi sayıları da hızla artmaktadır. Atıksu arıtma tesisleri gerek fiziksel yapıları gerekse çalışma ortamlarından dolayı gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ciddi iş kazalarının yaşanabileceği ve çalışanların çeşitli hastalıklara yakalanabilecekleri yerlerdir. Bu çalışmada; iş güvenliği ve sağlığı ile ilgili temel kavramlar, temel ilkeler ve farklı risk değerlendirme metotları hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Atıksu arıtma tesislerinde çalışanların, güvenliğini ve sağlığını tehdit eden, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve ergonomik riskleri ortaya çıkartılmıştır. Ege bölgesinde faaliyet gösteren organize sanayi bölge müdürlüklerinde çalışanların hangi riskler ile karşılaştıklarının belirlenip, bu risklerin bertarafı noktasında, hangi risk değerlendirme analiz metotlarını, hangi kriterlere göre seçtiklerini saptanması anket yöntemi uygulanarak araştırılmıştır. Manisa Organize Sanayi Bölgesi Genel Müdürlüğü (MOSB)'nde L Tipi 5x5 Matris Risk Değerlendirme Yöntemi uygulanarak çalışanların karşılaşılabileceği tehlikelerin ve zararların belirlenmesi, risk puanının hesaplanması, alınacak önlemlerin belirlenmesi, alınan aksiyon sonrası değerlendirmenin tekrardan yapılması ve sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gerekli önlemler alındıktan sonra; risk noktalarının ve olayların yaratacağı şiddetin düşürülemediği, ancak alınan önleyici faaliyetler ile olayın gerçekleşme ihtimalinin düşürülebildiği, böylelikle risk'in azaltılabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
OCCUPATIONAL SAFETY APPLICATION IN WASTEWATER TREATMENT PLANT SUMMARY Nowadays number of wastewater treatment plants are rapidly increasing with the awareness given to the environment. Wastewater treatment plants are units where serious occupational accidents can occur and the employees working within the facility can suffer various diseases if required preventive measures are not taken. In this study; the basic concepts, basic principles of occupational safety and health, and different methods of risk assessment are provided. Safety and health-threatening risks, which are physical, chemical, biological and ergonomic were brought to attention for the wastewater treatment facilities in this study. A survey was applied to the employees of different organizations of organizational zones in Aegean Region in order to understand and analyze the risks that they are facing, the preventive actions that they are taking and the risk evaluation methods adopted. L Type 5x5 Risk Matrix Assessment Method was applied for The General Directorate of Manisa Organized Industrial Zone (MOSB). It is done to determine the disasters or risky situations that employees can experience. Also, it was done to figure out preventive actions, to see the results of action plans and for the comparison of results. After preventive actions are taken, the chance of an accident to happen still remains, however, with the help of preventive actions the probability of an unwanted event taking place can be reduced.