Determination of lepidopter pest species and their population density in apricot (Prunus armeniaca L.) cultivation areas in Hatay
Hatay ili kayısı (Prunus armeniaca L.) yetiştirme alanlarında zararlı, lepidoptera takımına giren türlerin ve popülasyon gelişimlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 618474
  2. Yazar: SİBEL VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Apricot, Anarsia linetaella, Lepidoptera, Hatay, Türkiye
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, Hatay ilinde yetiştirilen kayısılarda zararlı, Lepidoptera takımına giren türlerin ve popülasyon gelişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2018 yılında Antakya, Kırıkhan, Kumlu ve Arsuz ilçelerinde birer tane olmak üzere toplam dört bahçede gerçekleştirilmiştir. Gözlemler çiçeklenme başlangıcından hasat sonrasına kadar olan zaman periyodunda yapılmış, türlerin belirlenebilmesi amacıyla feromon tuzakları ve besi tuzakları da kullanılmıştır. Çalışmada zararlı tür olarak Anarsia lineatella Zell. çalışılan bölgedeki tüm ilçelerde tespit edilmiş olup en fazla yoğunluk Antakya ilçesinde, en az yoğunluk ise Kırıkhan ilçesinde belirlenmiştir. 2019, 36 Sayfa. Anahtar Kelimler: Kayısı, Anarsia lineatella, Hatay, Türkiye.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the species of Lepidoptera and population density in apricot cultivation areas in Hatay province.The study was carried out in totaly 4 locations which are in Antakya, Kırıkhan, Kumlu ve Arsuz in 2018. Observations were made from the beginning of flowering to the post-harvest period. Pheromone traps and nutrient traps were also used to identify species. In this study, Anarsia lineatella Zell. was detected as a pest species in all districts in the observed region. This pest was found to be the highest density in the Antakya, and the least intensity was determined in the Kırıkhan. 2019, 36 pages.