Klasik tasavvuf kaynaklarında mücâhede kavramı
The concept of mujahadah in classical sufi sources
  1. Tez No: 618553
  2. Yazar: BETÜL OKUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mücâhede, nefis, nefis terbiyesi, seyr-u sülûk, insan-ı kâmil, kıllet-i taâm, kıllet-i menâm, kıllet-i kelâm, halvet, riyazet, Müjahadah, the soul (nafs), edification of the soul, the journey (seyr u suluk), the perfect man, eat sparingly, sleep sparingly, talk sparingly, secluded, asceticism, everything that is not Allah, accounting oneself
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Mücâhede, insanın nefsini eğitmek için verdiği mücadeledir. Cihâd, zahirdeki düşmana karşı verilen direniş iken, mücâhede batında bulunan nefse karşı olan direniştir, nefsin kötü vasıflardan arındırılmasıdır. Bunun için çeşitli metotlar uygulanır. Az yeme, az uyuma, az konuşma ve insanlardan uzakta yaşama pratikleri ile nefis belli bir süreçte terbiye edilir. Nefsi terbiye etmek uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu konunun genel çerçevesini ilk dönem sûfîleri, kavram etrafında yaptıkları ahlakî ve epistemolojik tanımlamalar ile çizmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Mujahadah is the struggle of man to reach God by educating himself. Jihad is the resistance to visible enemies. Mujahadah is a resistance to the invisible“nafs”, and removal of bad properties. Various methods are applied for this. With less eating, less sleeping, less talking and living away from people, nafs is trained in a certain process. Educating the nafs is a long and challenging process. The moral and epistemological descriptions of the early Sufis provide a general framework for the mujahadah.