Poetry analysis within the scope of ecopoetry: The voice of nature in ecopoetry
Ekopoetri kapsamında şiir analizi: Ekoşiirde doğanın sesi
  1. Tez No: 618579
  2. Yazar: AHMET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EDİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eko-Eleştiri, Eko-Şiir, İnsan, Doğa, Yer, Mekan, Ecocriticism, Ecopoetry, Nature, Human, Space, Place
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanoğlu varlığının başlangıcından beri doğa ile ilişki içindedir. Bu ilişkinin ilk dönemlerinde doğaya karşı savunmasız olan insan, onun kurallarına göre, onunla uyum içinde yaşamıştır. Çevresinde meydana gelen doğal olaylarla ilgili sınırlı bilgisi bulunan insan bu olaylara anlamlar yüklemiştir. İnsan için doğa; onu koruyan, sığınak ve yiyecek veren yüce bir güç anlamına gelmekteydi. Ancak her geçen gün doğa ile ilgili bilgisi artan insan kendisini doğadan üstün olarak görmeye ve doğayı istediği şekilde sömürüye başlamıştır. Bu düşünce çevreyle ilgili sorunların temelini oluşturmuş, özellikle, insanı merkeze alan, aydınlanma çağı ve sonrasında gelen sanayi devrimi ile birlikte insanın doğayı kendi çıkarları için tahrip etmesinin geri döndürülemez sonuçlarının başlangıcı olmuştur. Bu sonuçların kendisine zarar verdiğini fark eden insan, doğaya verdiği zararı telafi etmek için çeşitli yollar aramaya başlamıştır. Edebiyat, insanın çevre ile olan ilişkini yazılı olarak ortaya koymuş, birçok yazar insana çevre bilinci kazandırmak için sayısız eserler yazmışlardır. Bunu sonucunda da çevreci eleştiri kuramı ve onun alt dalarından biri olan ekoşiir akımı başlamıştır. Bu çalışmanın amacı eko-eleştirinin alt dallarından olan eko-şiirin ortaya çıkışı, kökeni, gelişimi ve çevreyle ilgili şiirin günümüzdeki durumunu incelemektir. Bunun yanında ekoeleştiri ile ilgili de kapsamlı bir inceleme yapılacaktır. Sonraki bölümde Türkiye ve Dünyadan farklı şairlere ait şiirlerin ekoşiir açısından incelemeleri yapılacak. Ekoeleştiri, birçok ülke edebiyatında olduğu gibi, ülkemizin edebiyatında da yerini almaya başlamış olmasına rağmen, çevreyle ilgili şiirin arka planda kalması ve edebiyat dünyasında yeterince ilgi görmemesi beni ekoşiir ile ilgili bu tezi yazmaya iten en büyük sebeptir.
Özet (Çeviri)
Humankind has been in contact with nature since the beginning of his existence. Being vulnerable in the early stages of this relationship, humankind lived according to the rules of nature and in harmony with it. He attributed meanings to the natural phenomenon occurred around him for he had limited knowledge of what was happening. Nature was symbolizing an incredible power that was providing and giving him not only shelter but food as well. However, man increased his knowledge about nature each passing day, which led him to see himself as superior to nature and began exploiting nature as he wished. This increase led him to see himself as superior to nature and he began exploiting nature as he wished. The thought that man considered himself superior to nature formed the basis of ecological problems and it was the beginning of irreversible consequences of human destruction of nature for his own benefit, especially with the age of enlightenment's human-centered ideas and the subsequent industrial revolution. When humankind has realized that the exploitation of nature ultimately harms him, he has started to look for ways to compensate for the harm that he has done to nature. Literature has put forward the relation of humans with the environment in written works, and many writers have written numerous works in order to raise the environmental awareness of humans. As a result of this conscious raising, ecocritical theory and one of its sub-disciplines ecopoetry began to flourish all over the world. The purpose of this study is to study the emergence, origin, development, and status of ecopoetry a subset of ecocriticism. Furthermore, the aim of this study is to reveal a comprehensive review of ecocriticism. In the final chapter, I will try to analyze poems of various ecopoets through an ecopoetic perspective. Although ecocriticism has started to ensure its place in the literature of our country, as in the literature of many other countries, the fact that ecopoetry remains in the background and does not receive enough attention in the literary world is the main reason that led me to write this thesis about ecopoetry.