Küreselleşme ve ulus-devletin egemenliği sorunu
The problem of globalization and nation-sovereignty of the state
- Tez No: 618583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus-Devlet, Egemenlik, Çok Uluslu Şirketler, Karşılıklı Bağımlılık, Globalization, Nation-State, Sovereignty, Supranational, Interdependence
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
21. yüzyıl, 20. Yüzyılın son çeyreği ile şekillenmeye başlayan“yeni dünya düzeni”nin yaşandığı bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Küreselleşme olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı etkisi altına alan bu süreç dünyayı anonim bir şirket haline getirmeye çalışmaktadır. Bu aşamada bazı kavramlar silinmekte, bazıları aşınmakta, bazıları ise yeni yeni kendine ifade alanı bulmaktadır. Bu kavramlardan biri de küresel dünya çerçevesinde tartışılmaya başlamış ulus-devletin egemenlik yapısıdır. Ulus-devlet kavramı her ne kadar yeni bir kavram olsa da siyasi arenada ve dünya sistemi içerisinde kendine ifade alanı bulmuş önemli kavramlardan biridir. Ancak son yıllarda dünyayı saran küreselleşmenin spesifik etkisi sonucunda ulus-devlet yapısının aşındığına yönelik tartışmalar ortaya çıkmıştır. Özellikle de ulus-devleti oluşturan egemenlik kavramının, çok uluslu şirketlere ve ulus-üstü yapılara devredildiği ve ulus-devletin bu anlamda tartışılmaya başladığı görülmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ulus-devletin barış ve güvenliği sağlayamadığı, ulus-üstü yapıların gerekli olduğu söylemleri yükselmiş ve bu anlamda karşılıklı bağımlılıklar, bölgesel entegrasyonlar, siyasi, sosyal, ekonomik, teknolojik vb. birçok alanda yaşanan iş birlikleri ile dünya farklı boyutları ile tanımlanan yeni bir oluşumun içine girmiştir.
Özet (Çeviri)
21st century, It appears as a period in which the new world order began to take shape with the last quarter of the 20th century. This process, which is described as globalization and influences the whole world, tries to make the world a joint stock company. At this stage, some concepts are erased, some are eroded, and some find new expression area. One of thes econcepts is the sovereignty structure of the nation-state which has begun to be discussed within the global world. Although the concept of nation-state is a new concept, it is one of the important concepts that has found expression in the political arena and the worlds ystem. However, in recent years, as a result of the specific impact of globalization that has encompassed the world, debates have emerged that the nation-statestructure is eroded. In particular, the concept of sovereignty, which constitutes the nation-state, has been transferred to supranational corporations and supranational structures, and the nation-state has begun to be discussed in this sense. After the Second World War, the rhetoric that the nation-state could not provide peace and security and that supranational structures were necessary was increased. In this sense, interdependencies, regional integrations, political, social, economic, technological and so on with the cooperation in many areas, the world has entered into a new formation defined by different dimensions.