Kripto para kullanımını etkileyen faktörlerin teknoloji kabul modeli ile analizi
Analysis of factors affecting cryptocurrency through technology acceptance model
- Tez No: 618714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYÜP ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Science and Technology, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para, Teknoloji Kabul Modeli, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Smart PLS, Cryptocurrency, Technology Acceptance Model, Structural Equation Modeling, Smart PLS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Teknolojinin giderek gelişmesiyle birlikte sürekli artan yeni uygulamalar hayatımıza daha da kolaylık kazandırmaktadır. Artık, elektronik ödeme sistemleri ile her türlü işlem internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Bununla beraber, dijital ve sanal para kavramı ile birlikte kripto para kullanımı tüketiciler tarafından artmaya başlamıştır. Bu çalışmada, teknoloji kabul modeli (TKM) kullanılarak, kripto para kullanmayan insanların kripto para kullanıp kullanmayacağını etkileyecek faktörler arasındaki ilişkinin açıklanması amaçlanmaktadır. Kapsamlı bir literatür taramasını ardından literatürdeki ilk model; güven, sosyal etki, sosyal destek ve inanç değişkenleriyle geliştirilmiştir. Modeldeki yapılar arasındaki ilişkileri analiz etmek için yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. Bununla beraber, çalışmamıza veri elde etmek için kripto para kullanmayan tüketicilere internet tabanlı bir anket uygulanmış ve geçerli 263 veri, Smart PLS yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan anket çalışması ve analiz sonuçlarına göre, algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan faydanın niyet üzerindeki etkisi doğrulanmıştır. Bununla beraber güvenin; algılanan kullanım kolaylığı, algılanan fayda ve niyet üzerindeki etkisi bulunmuştur. Aynı zamanda sosyal etki ve sosyal desteğin, güven ve niyet üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Beklentilerin aksine, inancın güven ve niyet üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Elde edilen bütün sonuçlar gelecekteki kripto para birimleri araştırmacılarının, geliştiricilerinin ve pazarlamacılarının çalışmalarına temel teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, ever-increasing new applications bring even more convenience to our lives. Now, with electronic payment systems, all kinds of transactions can be made easily over the internet. However, with the concept of digital and virtual money, the use of cryptocurrencies has started to increase by consumers. Using the technology acceptance model (TKM), this study aims to explain the relationship between the factors that will affect whether people who do not use cryptocurrencies use cryptocurrencies. Following a comprehensive literature review, the basic model in literature was developed with variables of trust, social influence, social support and belief. Structural equation modeling (SEM) was used to analyze the relationships between the structures in the model. However, an internet-based survey was applied to consumers who did not use crypto currency to obtain data and 263 valid data were analyzed using Smart PLS software. According to the results of the survey and analysis, the effect on perceived ease of use and perceived usefulness intention was confirmed. Nevertheless, trust; perceived ease of use, effect on perceived usefulness and intention. It was also found that social influence and social support had a significant effect on trust and intention. Contrary to expectations, belief has been found to have no effect on trust and intention. These results will serve as the basis for the work of future crypto currency researchers, developers and marketers.