Duygusal zeka ve saldırganlık arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Hemşirelerde bir araştırma
Determining the relationship between emotional intelligence and aggression: A research in nurses
- Tez No: 618769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Duygusal Zekâ, Saldırganlık, Nurses, Emotional Intelligence, Aggression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma sağlık kurumlarında hizmet sunan hemşirelerin duygusal zeka düzeyi ile saldırganlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Erzincan ilinde hizmet vermekte olan bir kamu hastanesinde çalışan hemşireler üzerinde duygusal zekâ ve saldırganlık ölçekleri uygulanarak veriler elde edilmiştir. Duygusal zeka ölçeği 16 maddeden meydana gelmektedir ve iyi oluş, öz kontrol, duygusallık, sosyallik olmak üzere 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Saldırganlık ölçeğide 29 maddeden meydana gelmekte ve fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke, sözel saldırganlık şeklinde 4 alt boyuttan oluşmaktadır. Hemşirelerden anket vasıtasıyla elde edilen veriler SPSS 20 (Statistical Package for the Social Sciences) paket programına girilerek analizleri yapılmıştır. Analiz işlemine geçilmeden önce de elde edilen verilerin veri seti yardımıyla normal dağılım gösterip göstermediğine bakılmış ve normal dağılımdan sapmadığı görülerek parametrik testlerin yapılmasına karar verilmiştir. Veriler neticesinde parametrik analiz yöntemlerinden, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve pearson korelasyon analizi uygulanmış ve ayrıca verilerden tanımlayıcı istatistiksel metotlar, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma gibi bilgilerde sunulmuştur. Bu araştırmada hemşirelerin duygusal zekâ düzeyi ile saldırganlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır ve elde edilen veriler sonucunda da hemşirelerin duygusal zeka ve alt boyutlarının (iyi oluş, öz kontrol, duygusallık, sosyallik) düzeyleri ile saldırganlık ve alt boyutları (fiziksel saldırganlık, düşmanlık, öfke, sözel saldırganlık) düzeyleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin var olduğu saptanmıştır. Bu sonuca göre de hemşirelerin duygusal zekâ ve alt boyutlarının düzeylerinde ortaya çıkacak bir artış saldırganlık ve alt boyutlarında azalış, duygusal zeka ve alt boyutlarının düzeylerinde azalış, saldırganlık ve alt boyutlarında artışa neden olacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and aggression level of nurses providing services in health institutions. For this purpose, emotional intelligence and aggression scales were applied to nurses working in a public hospital in Erzincan. The emotional intelligence scale consists of 16 items and consists of 4 sub-dimensions: well-being, self-control, sensuality and sociality. The aggression scale consists of 29 items and consists of 4 sub-dimensions: sequential aggression, hostility, anger and verbal aggression. The data obtained from the nurses through the questionnaire were entered into the SPSS 20 (Statistical Package for the Social Sciences) package program and analysed. Before passing the analysis process, it was examined whether the data set showed normal distribution and it was decided to perform parametric tests by observing whether it deviated from the normal distribution. In the parametric analysis methods, independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were applied from the obtained data and descriptive statistical methods, number, percentage, mean, standard deviation were presented from the data. As a result of the data obtained to examine the relationship between the level of emotional intelligence and aggression of nurses in this study, the levels of emotional intelligence and sub-dimensions (well-being, self- control, sensuality, sociality) and aggression and sub-dimensions (physical aggression, hostility, anger, verbal aggression) of nurses There was a negative and significant relationship between the levels. In this context, any increase in the levels of emotional intelligence and sub-dimensions of nurses as a result of the research will cause a decrease in aggression and its sub-dimensions, any decrease in the levels of emotional intelligence and its sub-dimensions will cause an increase in aggression and its sub-dimensions.