Hoşap Kalesi kazısı seramikleri (2007-2017)
Hoşap Castle excavation ceramics (2007-2017)
  1. Tez No: 618768
  2. Yazar: ÖZLEM MEYDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hoşap Kalesi, Osmanlı Dönemi, Mahmudi Beyliği, Seramik, Sır, Hoşap Castle, Ottoman Period, Mahmudi Beys, Ceramic, Glaze
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Hoşap Kalesi Van'ın Gürpınar ilçesinde yer almaktadır. Van-İran ticari karayolu üzerinde önemli sınır karakolu kalelerinden biridir. Osmanlı Dönemi'nde Mahmudi Beyleri tarafından kullanılmıştır. Çalışmada Hoşap Kalesi'nde 2007'den 2017 yılına kadar yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan seramikler genel olarak değerlendirilmiştir. Çalışılan eserler kırık halde ve etütlük parçalardan oluşmaktadır. Kataloga alınan 47 tane sırlı, 74 tane de sırsız toplamda 121 adet seramik parçanın çizimi ve fotoğraflanması yapılarak, kendi içerisinde sırlı ve sırsız olmak üzere gruplara ayrılmıştır. Gruplara ayrılan seramikler; günlük kullanım kapları, depolama kapları ve aydınlatma kabı olarak işlevlerine göre bölümlere ayrılmıştır. Daha sonra bu seramikler hamur, form, teknik ve süsleme özelliklerine göre değerlendirilmeye alınmıştır.“Hoşap Kalesi Kazısı Seramikleri (2007-2017)”adı altında yapılan bu tez çalışmasında kazıda çıkarılan seramiklerin Anadolu ve Anadolu dışındaki örneklerle değerlendirmesi ve karşılaştırması yapılarak Türk İslam seramik sanatındaki yeri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hoşap Castle is located in the district of Gürpınar in Van. It is one of the important border station fortresses on the Van-Iran commercial highway. It was used by Mahmudi Bey's during the Ottoman Period. In this study, the ceramics unearthed during the excavations carried out in Hoşap Castle between 2007 and 2017 were evaluated in general. The works studied are broken and study pieces. 47 ceramic glazed and 74 unglazed 121 ceramic pieces in the catalog were drawn and photographed, is divided into groups as glazed and unglazed. Ceramics divided into groups; ıt is divided into sections according to their functions as daily use containers, storage containers and lighting containers. Afterwords, these ceramics were evaluated according to their daugh, form, technique and decarotive features.“Hoşap Castle Excavation (2007-2017)”in this thesis, evaluation and comparision of the ceramics extracted from the excavation from outside of Anatolia have been made, it was tried to determine its place in Turkish Islamic art.