Topluluk içi ve topluluk dışı evlilik yapan bireylerin evlilik doyumu, evlilik uyumu ve yaşam doyumlarının incelenmesi
Investigation of marital satisfaction, marital adjustment and life satisfaction of individuals engaged inter-community and non-community marriage
- Tez No: 618822
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METEHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: topluluk içi-topluluk dışı, (Etnisite-mezhep), evlilik doyumu, yaşam doyumu, evlilik uyumu, intra-community, non-community, (Ethnicity-denomination), marriage satisfaction, life satisfaction, marital adjustment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma topluluk içi ve topluluk dışı evlilik yapan bireylerin evlilik doyumu, evlilik uyumu ve yaşam doyumlarının incelendiği ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubunu 2017-2019 yıllarında Hatay İlinde yaşayan evli bireyler oluşturmaktadır. Araştırma grubuna kartopu yöntemi ile ulaşılmış ve araştırma grubu 174 kadın-139 erkek olmak üzere toplam 313 evli bireyden oluşmuştur. Çalışmaya katılan evli bireyler etnisite açısından değerlendirildiğinde %65.5'i (n=205) topluluk içi, %35.5'i (n=108) topluluk dışı; mezhep açısından değerlendirildiğinde %70.6'sı (n=221) topluluk içi, % 29.4'ü (n=92) topluluk dışı şeklinde olduğu görülmüştür. Araştırmanın verileri 'Yaşam Doyumu Ölçeği', 'Evlilik Doyumu Ölçeği', 'Evlilik Uyumu Ölçeği' ve araştırmacı tarafından hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu'ndan toplanmıştır. Araştırmada ikili karşılaştırmalar için Whitney U-Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskall-Wallis paramedik olmayan testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, etnisite temelinde topluluk içi ve topluluk dışı evlilik yapan bireylerde evlilik doyumunda, evlilik uyumunda ve yaşam doyumunda anlamlı fark bulunmuştur. Mezhep temelinde ise topluluk içi ve topluluk dışı evlilik yapan bireyler arasında evlilik doyumunda, evlilik uyumunda ve yaşam doyumunda anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gruplar arası sonuçlara bakıldığında ise evlilik doyumunda ve evlilik uyumunda sıra ortalamalarının benzer olduğu ve sıralamanın en yüksek sıra ortalamasından başlayarak şu şekilde olduğu görülmektedir: ''aynı etnisite- aynı mezhepten (topluluk içi) olan bireylerin sahip olduğu, bunu farklı etnisite-farklı mezhep (topluluk dışı), aynı etnisite-farklı mezhep (topluluk dışı) ve farklı etnisite –aynı mezhepten (topluluk dışı)''. Yaşam doyumu açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The research is a descriptive study in the relational screening model in which married individuals engaged in intra-community and non-community marriages are examined in terms of marital satisfaction, marital adjustment, and life satisfaction. The research group consists of married individuals living in Hatay province in 2017-2019.The research group was reached by snowball method and the research group was made up of 313 married individuals, 174 females-139 males. When married individuals were evaluated in terms of ethnicity, 65.5% (n = 205) were intra-community and 35.5% (n = 108) were non-community; In terms of denomination, 70.6% (n = 221) were intra-community and 29.4% (n = 92) were non-community.The research's data were collected from the 'Life Satisfaction Scale', 'Marriage Satisfaction Scale', 'The Marriage Compliance Scale' and 'The Personal Information Form' prepared by the researcher. In the study, Whitney U-Test was used for binary comparisons and Kruskall-Wallis non-paramedic tests were used for multiple comparisons. According to the results of the research, there was a significant difference in marital satisfaction, marital adjustment and life satisfaction in individuals who engaged intra-community and non-community marriage on the basis of ethnicity. On the basis of sect, there was no significant difference in marital satisfaction, marital adjustment and life satisfaction between individuals engaged in inter-community and non-community marriages. When the inter group results are analyzed, it is seen that the average ranks in marriage satisfaction and marriage adjustment are similar, starting with the highest rankaverage:' Individuals of the same ethnicity - the same denomination (intra- community), different denomination (non-community) - different ethnicity, the same ethnicity - different denomination (non-community), different ethnicity - the same denominaton (non-community)'.There was no significant difference between the groups in terms of life satisfaction.