Saha içi ve saha dışı gelişmeler, beklentiler ve sonuçların futbol takımı hisselerine etkisi
The effect of in-site and out-site developments, expectations and results on football team stocks
  1. Tez No: 618821
  2. Yazar: CAN AYBERK ANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Finans, Futbol, Hisse, Takım, Finance, Football, Stocks, Team
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Futbolun bir spor dalından ziyade bir ticari alan haline gelmesi, dünya genelinde tartışılan konulardan biridir. Çünkü futbolun asli kimliğinin kaybolduğunu düşünen kesimler karşısında, futbolun finansal anlamda gelişimi ile birlikte kalitesinin artacağına inanan kesimler bulunmaktadır. Bu kesimlerin görüşleri her ne olursa olsun, futbolun mevcut süreçteki potansiyeli, finansal anlamda kendisine yetebilecek kadar olduğu gibi kendi çevresindeki birçok farklı sektörü de finansal anlamda desteklemektedir. Fakat finansal anlamda futbolun kıymetli bir unsur haline gelmesi konusunda futbolun iç dinamiklerinin ve futbolun dışındaki unsurların farklı açılardan etkilerinin bulunduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu çalışmadaki hedeflenen asıl amaç, borsadaki bir yatırımcının sadece spor odaklı olmadan, birçok farklı değişkeni gözlemleyerek neden bir futbol kulübüne yatırım yapması gerektiğini ve/veya yatırım yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini, uygulamalı olarak Fenerbahçe Futbol A.Ş. hisseleri üzerinden açıklamaktır. Çalışmanın içeriğine ve uygulamasına karar verilirken çıkış noktası, aslında belli sorulara cevap bulabilmek olmuştur. Bir futbol kulübünün hissesine yatırım yapılırken bakılan ilk noktanın ne olduğu konusundaki davranışın genel olarak içeriği önemli bir soru işaretini teşkil etmiştir. Analiz sonuçlarına göre; maç sonuçlarının, lig sıralamasının ve transferlerin hisselere etkisi anlamlı olurken, derbi, bahis ve Ali Koç'un adaylık ve başkanlık sürecinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The fact that football has become a commercial field rather than a sport is one of the issues discussed worldwide. Because there are those who believe that the quality of football will increase with the development of football in the face of those who think that the original identity of football is lost. Regardless of the opinions of these segments, the potential of football in the current process, financially enough to support itself as well as financial support in many different sectors around itself. However, it is worth mentioning that the internal dynamics of football and the factors other than football have different effects in terms of becoming a valuable element of football in financial terms. The main objective of this study is to determine why an investor in a stock exchange should invest in a football club and / or pay attention to it when investing, observing many different variables, not just sports. In order to achieve this goal, Fenerbahçe Futbol A.Ş. shares will be used as a disclosure tool. When deciding on the content and application of the study, the starting point was to find answers to certain questions. In general, the content of the behavior regarding the first point when investing in a football club's stock was an important question mark. According to the results of the analysis, it was seen that the effect of match results, league ranking and transfers on the shares was significant, while the candidacy and presidential process of derby, bet and Ali Koç did not have a statistically significant effect.